Ruud van Nistelrooij

Alles wat je wilt bespreken over oud-PSV'ers, de rijke historie van onze club, etc.
Post Reply
User avatar
Ren Höek
Vedette
Posts: 9,422
Joined: 17 Jul 2018, 07:46
Clubvoorkeur: PSV

Juancho wrote: 07 Feb 2023, 12:34 Dat de druk opgevoerd wordt is volstrekt logisch. Echter is Brands als TD zelf ook mede verantwoordelijk voor de selectie. En weer zitten er grote gaten in de selectie. Mag de druk op Brands dan ook verhoogd worden?
Ja, maar Brands heeft een eigen topic waarin je dat verhaaltje kwijt kan.
Waarbij Brands al vrij duidelijk heeft uitgelegd waarom bepaalde beslissingen genomen zijn. Daar hoef je het niet mee eens te zijn, maar hij had ook een opdracht en daar heeft hij zich prima aan gehouden.

Hier gaat het over Ruud en zijn onvermogen om PSV tactisch fatsoenlijk neer te zetten, waardoor elke wedstrijd op individueel vermogen beslist dient te worden. Wat vragen om problemen is, zoals we al het hele seizoen kunnen zien.
“Never argue with an idiot.
They will drag you down to their level and beat you with experience.”
Massimo
Legende
Posts: 13,814
Joined: 21 Sep 2017, 00:00

Tuurlijk ga je vergelijken met de concurrenten om je heen, maar waar het vooral om gaat is of je als trainer richting het maximale uit je team weet te halen. Ik denk dat je veel meer daar naar moet kijken dan of je betere of mindere spelers hebt dan Ajax en PSV. En op die vraag is het antwoord denk ik nee. We zijn nu over de helft en het gaat nog niet echt lekker. Het aantal verliespunten is echt veel te veel voor de kwaliteit van het team. Op die kwaliteit valt nog een heleboel aan te merken, maar dat betekent niet dat dit de reden is dat je verloren hebt van Cambuur, Groningen en Emmen en daarbovenop nog gelijk tegen Fortuna en thuis tegen Sparta. Schmidt pakte te weinig punten in de 50/50 wedstrijden, maar Van Nistelrooij laat het in spel en resultaat wel heel erg afweten tegen de kleinere teams. Zelfs in de wedstrijden dat PSV teveel kansen mistte, wat je een paar keer per seizoen hebt, was de restverdediging een lachertje. Er gaat teveel mis in zowel balbezit als balbezit tegenstander en ik vind het wel goed dat ook voor Van Nistelrooij de druk nu wat hoger gaat worden.

Je zit bij PSV en dan kan je na 20 wedstrijden niet al 21 verliespunten hebben en nog steeds geen hele duidelijke hand zien en/of technische zetten van je tegenstander steevast niet hebben kunnen oplossen. Je kan niet blijven pappen en nathouden en vooral de externe factoren de schuld gaan geven. Vandaar ook de simpele vraag of Van Nistelrooij alles uit zijn selectie haalt? Hoe meer hij dat doet hoe meer je naar externe factoren kan gaan kijken waarom de wedstrijden, het puntenaantal en het spel nog ondermaats zijn. Dat is dus een heel ander uitgangspunt dan om meteen te beginnen met de externe factoren en dan te beoordelen hoe Van Nistelrooij het doet. Beoordelen van de binnenkant en eventueel verklaren van de buitenkant. Die volgorde.
User avatar
Heruone
Lid scoutingsteam
Posts: 8,164
Joined: 25 Aug 2017, 00:00
Clubvoorkeur: PSV

Mooi. Dan is Ruud dus over een paar weken weg. En dan heeft Ruud nog geluk, want als het aan Brands had gelegen zou die beslissing eerder gemaakt zijn.
Coming together is a beginning; keeping together is progress; working together is success. ~ Henry Ford
DeEintovenaar
Nationale topspeler
Posts: 2,275
Joined: 24 Mar 2022, 09:22

SNDR87 wrote: 07 Feb 2023, 11:31
DeEintovenaar wrote: 07 Feb 2023, 11:12

De selectie van Feyenoord vind ik niet beter, het is wel veel meer een team met een idee. Ook de selectie van Ajax valt wel mee hoeveel beter dat is. Ik denk dat de 3 selecties om het even zijn. Waarbij Feyenoord er nu het best voorstaat omdat Feyenoord een hecht team met idee heeft.
Dat meen je niet serieus neem ik aan? Ajax heeft toch gewoon veel betere spelers in hun selectie.

Denk oprecht dat alleen Xavi en wellicht Sangare bij Ajax in de basis staan en zelfs sommige bankspelers van Ajax bij PSV gewoon in de basis zouden staan.

Feyenoord heeft een betere verdediging, voorin veel meer opties, een keeper die gelijkwaardig is aan Benitez en een middenveld die iets minder is dan die van PSV. Daarnaast hebben ze een betere trainer en is het meer een team en hebben ze ook op de bank veel meer opties.

Door het wanbeleid van de afgelopen jaren is Ajax uitgelopen (financieel en sportief), Feyenoord erop en erover aan het gaan en AZ en Twente dichterbij gekomen..
Rulli en Benitez is om het even. Rensch en Teze is om het even, allebei niks namelijk. Timber is beter dan onze RCV, Branthwaite gelijkwaardig aan Bassey, waarbij ik Branthwaite niet slechter vind. Van Aanholt en Mauro zijn minstens net zo goed of beter dan Wijndal. Sangaré en Alvarez zijn gelijkwaardig, maar iets andere types. Veerman/Xavi beter dan Klaassen, Taylor wellicht iets beter dan Guti maar andere types. Luuk en Brobbey is om het even. Hazard vind ik gelijkwaardig aan Bergwijn gebaseerd op naam. Wellicht dat Tadic dan beter zou zijn dan El Ghazi, dat denk ik wel. Ajax heeft misschien ietsjes meer breedte maar als je het 1 op 1 naast elkaar legt valt het verschil toch wel mee?

Feyenoord vind ik als team vooral beter. Maar om er bij te halen dat de trainer veel beter is is onzin want we hebben het over selecties. Dat Feyenoord voorin meer opties heeft is leuk, maar wat heb je daaraan als eigenlijk geen van de aanvallers echt voldoet? Zouden wij blij zijn met Dilrosun? Idrissi? Walemark? Jahanbaksh?
loginnaam
Internationale topspeler
Posts: 3,382
Joined: 10 Nov 2019, 08:06

Heruone wrote: 07 Feb 2023, 13:04
Mooi. Dan is Ruud dus over een paar weken weg. En dan heeft Ruud nog geluk, want als het aan Brands had gelegen zou die beslissing eerder gemaakt zijn.
Ben jij nou ook een insider?
MaartenV
Nationale topspeler
Posts: 1,597
Joined: 23 Oct 2020, 00:00

11 Sir Tinus wrote: 07 Feb 2023, 10:46 Je kunt niet zeggen dat er tactisch niets van klopt als je in 8 maanden zoveel hele moeilijke wedstrijden wint. Wat je wel kunt zeggen is dat we zonder bal makkelijker overeind blijven dan met bal dus denk ik dat je kunt zeggen dat het defensieve gedeelte nog wel goed gaat (ondanks gebrek aan star quality achterin) maar dat het pas echt moeizaam wordt als de tegenstander terug holt en wij een oplossing moeten bedenken om er doorheen te komen. Overigens heb ik in augustus september en oktober al heel vaak gezegd dat de goals die we maken vooral uit snelle omschakeling momenten komen (door fout tegenstander) of dode spelmomenten en niet uit gestructureerd aanvalsspel.

Als je kijkt naar het aanvalsspel dan mag je niet vergeten dat we begonnen met Gakpo-Bakayoko/Saibari, toen Gakpo-El Ghazi, toen Gakpo-Simons, toen El Ghazi-Madueke en El Ghazi-Bakayoko en Xavi-El Ghazi. En nu staat er weer een nieuwe speler klaar met Hazard. Met andere woorden.. ja ok Ruud heeft na 8 maanden niet veel progressie geboekt maar het is ook niet zo dat we lekker stabiel elftal hebben staan. Blessures van Madueke en El Ghazi en de verkoop van Gakpo en Madueke is daar minimaal voor 40% verantwoordelijk voor. En dan heb je het nog niet eens over de verschillende backs en spelsystemen.

Ik maak me zorgen als we straks thuis tegen Groningen spelen of uit bij Volendam waarbij die teams er alles aan doen om het compact te houden en geen ruimte weg te geven. Gaan we dan met dezelfde urgentie (of het gebrek eraan) de bal achterin rondspelen dan gaat het niet goed komen dit jaar. Thuis tegen Heerenveen komt er ook nog aan en van Wonderen is hier een specialist in.

De enige manier waarop het snel beter kan, en waarschijnlijk wat een interim ook zou doen, is (goede) keuzes maken en daarbij blijven. Obispo is af, Teze is af, Bakayoko is af. Nieuwe frisse jongens mogen nu de spreekwoordelijke handschoen oppakken zoals Mauro, v Aanholt, Hazard en de nieuwe meer complete Veerman. Als er dan iets ontstaat dan gaat het hard de goede kant op en zul je zien dat het spel ook beter wordt doordat er meer vertrouwen komt. Maar het aller belangrijkste is dat het minder ingewikkeld wordt als iedereen op zijn beste positie speelt. En dan valt er zelfs nog een case te maken voor Xavi op 10 ondanks dat ik hem in dit PSV vanaf rechts het beste zou vinden. Koppeltje Mauro-Xavi op rechts en van Aanholt-Hazard is wel heel verfrissend.

Edit: Uiteraard krijgen we veel te veel goals tegen maar dat heeft denk ik te maken met het feit dat we aanvallend zo slecht zijn. Vooral in de omschakeling ligt er dan teveel ruimte en tegenstanders scoren makkelijker als ze meer tijd/ruimte krijgen.
Valt best mee met die tegendoelpunten tegen. Afgelopen 12 wedstrijden 9 tegendoelpunten. Waarvan 2 met 10 man tegen feyenoord.
En onder die 12 wedstrijden, feyenoord en ajax uit en az en arsenal thuis.

De verdediging is echt wel aan de beterende hand. Zeker als dalijk Mauro er weer is en Teze kan banken. En met vA en Ramalho.
User avatar
Heruone
Lid scoutingsteam
Posts: 8,164
Joined: 25 Aug 2017, 00:00
Clubvoorkeur: PSV

ComeOnPSV wrote: 06 Feb 2023, 19:10 Maar het ging ook vaak genoeg wel goed met Mwene die doordekte.
Wel makkelijk om 1 moment eruit te pakken.
Er zijn momenten dat Mwene doordekte inderdaad. Wel vaak iets aan de late kant, maar ze zijn er inderdaad wel. Dat doet PSV goed, hoewel het wel echt relatief weinig turnovers daaruit weet te forceren in de kuip. Alleen de situatie waarin dat doordekken van Mwene dus gebeurd, is wel anders. Dit zijn de momenten waarin Mwene doordekt:

Image

Terwijl dit de situaties zijn waarin Pedersen keer op keer vrij komt.

Image

Daar zit een heel groot verschil in m.b.t. de hoogte van de laatste linie van Feyenoord. Op dat vlak kan je het tactisch niet met elkaar vergelijken. In die quote van Zwart uit VI Pro komt ook al duidelijk terug dat dit niet slechts 1x gebeurd.
Coming together is a beginning; keeping together is progress; working together is success. ~ Henry Ford
User avatar
Heruone
Lid scoutingsteam
Posts: 8,164
Joined: 25 Aug 2017, 00:00
Clubvoorkeur: PSV

loginnaam wrote: 07 Feb 2023, 13:15
Heruone wrote: 07 Feb 2023, 13:04

Mooi. Dan is Ruud dus over een paar weken weg. En dan heeft Ruud nog geluk, want als het aan Brands had gelegen zou die beslissing eerder gemaakt zijn.
Ben jij nou ook een insider?
Was ik dat maar :mrgreen:
Coming together is a beginning; keeping together is progress; working together is success. ~ Henry Ford
User avatar
Skuddem
Nationale topspeler
Posts: 2,494
Joined: 14 Jan 2022, 16:39
Clubvoorkeur: PSV Eindhoven

Heruone wrote: 07 Feb 2023, 13:04
Mooi. Dan is Ruud dus over een paar weken weg. En dan heeft Ruud nog geluk, want als het aan Brands had gelegen zou die beslissing eerder gemaakt zijn.
Wat een speculatie, de wens zal vader van de gedachte zijn hier, gok ik.
Op weg naar nr 26
Vedette
Posts: 6,156
Joined: 02 Apr 2019, 00:00

Skuddem wrote: 07 Feb 2023, 13:25
Heruone wrote: 07 Feb 2023, 13:04

Mooi. Dan is Ruud dus over een paar weken weg. En dan heeft Ruud nog geluk, want als het aan Brands had gelegen zou die beslissing eerder gemaakt zijn.
Wat een speculatie, de wens zal vader van de gedachte zijn hier, gok ik.
Nee is geen speculatie, er speelt echt wel iets.
Overigens vindt ik Krabby een irritant en pedant mannetje maar ben het hier helemaal mee eens.

User avatar
Standbeeld
Mister PSV
Posts: 30,459
Joined: 03 Sep 2021, 20:50
Clubvoorkeur: PSV

Op weg naar nr 25 wrote: 07 Feb 2023, 13:43
Skuddem wrote: 07 Feb 2023, 13:25

Wat een speculatie, de wens zal vader van de gedachte zijn hier, gok ik.
Nee is geen speculatie, er speelt echt wel iets.
Overigens vindt ik Krabby een irritant en pedant mannetje maar ben het hier helemaal mee eens.

Wat speelt er dan of roep je zomaar wat? Verder vind ik de mening van een Feyenoord fan (over PSV) irrelevant.
User avatar
Skuddem
Nationale topspeler
Posts: 2,494
Joined: 14 Jan 2022, 16:39
Clubvoorkeur: PSV Eindhoven

Krabbendam…zodra die over PSV gaat praten schieten mijn nekharen recht overeind. Maar wellicht dat sommige forumleden aan zijn lippen hangen en zijn negatieve gezeik als zoete koek slikken. Dat mag allemaal.
User avatar
Heruone
Lid scoutingsteam
Posts: 8,164
Joined: 25 Aug 2017, 00:00
Clubvoorkeur: PSV

Krabbendam is echt een eikel. Vind hem ook verschrikkelijk.
11 Sir Tinus wrote: 07 Feb 2023, 10:46 Je kunt niet zeggen dat er tactisch niets van klopt als je in 8 maanden zoveel hele moeilijke wedstrijden wint. Wat je wel kunt zeggen is dat we zonder bal makkelijker overeind blijven dan met bal dus denk ik dat je kunt zeggen dat het defensieve gedeelte nog wel goed gaat (ondanks gebrek aan star quality achterin) maar dat het pas echt moeizaam wordt als de tegenstander terug holt en wij een oplossing moeten bedenken om er doorheen te komen. Overigens heb ik in augustus september en oktober al heel vaak gezegd dat de goals die we maken vooral uit snelle omschakeling momenten komen (door fout tegenstander) of dode spelmomenten en niet uit gestructureerd aanvalsspel.
PSV struikelde dit seizoen over de nummer 16 (FC Emmen), 17 (FC Groningen) en 18 (SC Cambuur) van de Eredivisie. Tegelijkertijd heeft Ruud van Nistelrooij de enige ploeg die in de competitie koploper Feyenoord over de knie legde. Zondag gebeurde dat in De Kuip zelfs bijna voor de tweede keer. In de Johan Cruijff Arena nam PSV wél de punten mee tegen Ajax. In de Europa League werd Premier League-lijstaanvoerder Arsenal verslagen. De overeenkomst tussen die goede resultaten: PSV had nauwelijks balbezit. In plaats van kort op te bouwen, ramde Walter Benítez in die duels praktisch alles richting het hoofd van targetman Luuk de Jong. Zo maskeerden de Eindhovenaren in topwedstrijden het gebrek aan goede opbouwers in de achterhoede. Zoals ook niet aan het oppervlakte kwam dat de aanvallende structuur al het hele seizoen statisch en voorspelbaar is.
https://www.vi.nl/pro/analyse/vijf-conc ... rd-en-PSV-
Coming together is a beginning; keeping together is progress; working together is success. ~ Henry Ford
Op weg naar nr 26
Vedette
Posts: 6,156
Joined: 02 Apr 2019, 00:00

Standbeeld wrote: 07 Feb 2023, 13:47
Op weg naar nr 25 wrote: 07 Feb 2023, 13:43

Nee is geen speculatie, er speelt echt wel iets.
Overigens vindt ik Krabby een irritant en pedant mannetje maar ben het hier helemaal mee eens.

Wat speelt er dan of roep je zomaar wat? Verder vind ik de mening van een Feyenoord fan (over PSV) irrelevant.
Ik heb het uit 2e hand maar Brands en RvN liggen anders dan naar buiten toe lijkt niet geheel op 1 lijn. En daar heeft het behoorlijk geknetterd, in dat licht is dit bericht geen verrassing. En daarnaast, 39 uit 20, volkomen logisch dat de druk opgevoerd wordt, het is zelfs wat laat in mijn ogen. Het lijkt mij duidelijk dat er binnen PSV geen tevredenheid over de resultaten en voortgang is, zo wel zit het daar ook mis.
MaartenV
Nationale topspeler
Posts: 1,597
Joined: 23 Oct 2020, 00:00

Heruone wrote: 06 Feb 2023, 18:36 Dit artikel zegt echt wat anders hoor:

https://www.vi.nl/pro/analyse/feyenoord ... avi-simons

Bovendien mbt die kans in de 23e minuut:

Situatie 1. Kokcu laat zich uitzakken, Til volgt hem. Wieffer zakt in naar rechterzone, Veerman volgt hem. Mandekking principe via koppeltjes.

Image

Situatie 2. Bal terug wordt afgedwongen, PSV gaat pressen op centrale verdediger van Feyenoord met Luuk en Simons die paraat staan.

Image

Situatie 3. Simons staat in een duidelijke 2vs1 ondertalsituatie doordat het pressingmechanisme van Ruud niet werkt. Goh. Pedersen komt helemaal vrij.

Image

Situatie 4. Veerman en Til zijn geïsoleerd in een eerder stadium (situatie 1 en 2) en staan te ver van de bal af. Sangare is gebonden en kan niet uitstappen. Gevolg is dat Pedersen vrij baan heeft. Again een gevolg aan tactiek. Zonale ideeën leveren daar een hele andere situatie op, evenals andere vormen van mandekking.

Image

Situatie 5. Simons loopt als een holle achter Pedersen aan maar die kan er echt geen drol aandoen. Die afstanden die hij moet overbruggen zijn echt absoluut niet te belopen. Het is geen wonder dat de tank bij hem na 90 minuten ook echt volledig leeg was. Bovendien loopt de verdediging hierdoor dus maar naar achter en naar achter. En daarmee geef je ruimtes weg. Daardoor kan Giminez zo makkelijk voor Branthwaite komen.

Image

Dit soort momenten zie je de gehele 1e helft al. Deze wordt overigens ook in dat VI pro artikel besproken. Maar om de algemene beschrijving te geven:
Die opzet slaagt in dit geval niet voor PSV. Pedersen herkent wat Simons probeert te doen en laat zich zakken, zodat Geertruida hem alsnog kan aanspelen. Via de rechtsback zet Feyenoord daarna een aanval op.

Dit gebeurt vaak in de eerste helft. Na de onderlinge passes tussen Geertruida en Hancko gaat de meest gegeven bal bij Feyenoord van Geertruida naar Pedersen. Op de rechterflank leeft de Noor zich uit. Hij onderneemt twee doelpogingen, zet twee dribbels in en staat met een voorzet aan de basis van de beste mogelijkheid van de thuisploeg voor rust.
Het gooien op individuele fouten gaat echt, maar dan echt totaal niet op. Gister kwam andermaal het verwijt dat PSV zoveel individuele kwaliteit mist, maar [mention]Makaveli[/mention] wees terecht dat Feyenoord beter is, terwijl het met een verdediging Geertruida - Hancko - Pedersen - Lopez speelde. Daarin missen ze twee basiswaardige belangrijke schakels. Op het hoogste niveau van voetbal, in dit geval de topwedstrijden in de ED, waar het individueel niet ver uit elkaar ligt, is het collectief de factor die het absolute verschil maakt. Als gister een examen was op dat vlak, dan was PSV andermaal weer gezakt.

PS: [mention]VeresRivne[/mention] ik snap jouw eerder genoemde uitspraken over van Nistelrooij, drukzetten en de trainerscursus echt heel goed :mrgreen:
Mbt die enige grote kans feyenoord eerste half uur, 23e minuut. Wat gaat er fout :

1)Luuk vraagt Xavi om door te dekken.
2)Xavi had dat niet moeten doen in die situatie.
3) Xavi kan dat met zijn loopvermogen corrigeren. Maar doet dat niet. (Viel me tegen feyenoord sowieso op dat Xavi af en toe die verdedigende meters niet maakt. Maar goed..je kunt niet alles verwachten van een speler)
4) Veerman gaat veel te laat naar een sprint.
En dan de 2 ergste individuele fouten:
5) Obispo stapt niet uit (doet denken aan die tegengoal tegen groningen geloof ik.)
6) Branthwaite gaat halfslachtig met zijn rechter been naar de bal en laat zo zijn man voor zich komen.

Dus voordat je dit Ruud aanrekent zou ik eerst dit lijstje afgaan. ;-)

Deze ene situatie doet ook niks af aan dat PSV de eerste helft gevaarlijker was dan feyenoord behoudens de kleuterschool verdedigende blunders in de 23e minuut en de blessuretijd waarin ze iemand volledig vrij laten op de 16 bij een vrije trap.

Ik zag je laatst na een andere wedstrijd Ruud er de schuld van geven dat Luuk een bal op goal schoot ipv aan Xavi te geven. Omdat blijkbaar jij vindt dat Ruud dat aan die wk-gangers nog moet uitleggen. Ik vind dat enigszins ver gaan in de confirmation bias die je de afgelopen maanden hier op het forum laat zien, waarin je bias is, dat Ruud overal de schuld van is.
Last edited by MaartenV on 07 Feb 2023, 14:17, edited 1 time in total.
koetje
Legende
Posts: 11,072
Joined: 25 Aug 2017, 07:40

Skuddem wrote: 07 Feb 2023, 13:25
Heruone wrote: 07 Feb 2023, 13:04

Mooi. Dan is Ruud dus over een paar weken weg. En dan heeft Ruud nog geluk, want als het aan Brands had gelegen zou die beslissing eerder gemaakt zijn.
Wat een speculatie, de wens zal vader van de gedachte zijn hier, gok ik.
Is gebaseerd op een ED artikel dit VP artikel. Het artikel in het ED is louter een mening van Elferink.
User avatar
SKERLA
Legende
Posts: 10,697
Joined: 26 Aug 2017, 14:22
Favoriete speler: Peet Scheefbril

MaartenV wrote: 07 Feb 2023, 14:13
Heruone wrote: 06 Feb 2023, 18:36 Dit artikel zegt echt wat anders hoor:

https://www.vi.nl/pro/analyse/feyenoord ... avi-simons

Bovendien mbt die kans in de 23e minuut:

Situatie 1. Kokcu laat zich uitzakken, Til volgt hem. Wieffer zakt in naar rechterzone, Veerman volgt hem. Mandekking principe via koppeltjes.

Image

Situatie 2. Bal terug wordt afgedwongen, PSV gaat pressen op centrale verdediger van Feyenoord met Luuk en Simons die paraat staan.

Image

Situatie 3. Simons staat in een duidelijke 2vs1 ondertalsituatie doordat het pressingmechanisme van Ruud niet werkt. Goh. Pedersen komt helemaal vrij.

Image

Situatie 4. Veerman en Til zijn geïsoleerd in een eerder stadium (situatie 1 en 2) en staan te ver van de bal af. Sangare is gebonden en kan niet uitstappen. Gevolg is dat Pedersen vrij baan heeft. Again een gevolg aan tactiek. Zonale ideeën leveren daar een hele andere situatie op, evenals andere vormen van mandekking.

Image

Situatie 5. Simons loopt als een holle achter Pedersen aan maar die kan er echt geen drol aandoen. Die afstanden die hij moet overbruggen zijn echt absoluut niet te belopen. Het is geen wonder dat de tank bij hem na 90 minuten ook echt volledig leeg was. Bovendien loopt de verdediging hierdoor dus maar naar achter en naar achter. En daarmee geef je ruimtes weg. Daardoor kan Giminez zo makkelijk voor Branthwaite komen.

Image

Dit soort momenten zie je de gehele 1e helft al. Deze wordt overigens ook in dat VI pro artikel besproken. Maar om de algemene beschrijving te geven:



Het gooien op individuele fouten gaat echt, maar dan echt totaal niet op. Gister kwam andermaal het verwijt dat PSV zoveel individuele kwaliteit mist, maar [mention]Makaveli[/mention] wees terecht dat Feyenoord beter is, terwijl het met een verdediging Geertruida - Hancko - Pedersen - Lopez speelde. Daarin missen ze twee basiswaardige belangrijke schakels. Op het hoogste niveau van voetbal, in dit geval de topwedstrijden in de ED, waar het individueel niet ver uit elkaar ligt, is het collectief de factor die het absolute verschil maakt. Als gister een examen was op dat vlak, dan was PSV andermaal weer gezakt.

PS: [mention]VeresRivne[/mention] ik snap jouw eerder genoemde uitspraken over van Nistelrooij, drukzetten en de trainerscursus echt heel goed :mrgreen:
Mbt die enige grote kans feyenoord eerste half uur, 23e minuut. Wat gaat er fout :

1)Luuk vraagt Xavi om door te dekken.
2)Xavi had dat niet moeten doen in die situatie.
3) Xavi kan dat met zijn loopvermogen corrigeren. Maar doet dat niet. (Viel me tegen feyenoord sowieso op dat Xavi af en toe die verdedigende meters niet maakt. Maar goed..je kunt niet alles verwachten van een speler)
4) Veerman gaat veel te laat naar een sprint.
En dan de 2 ergste individuele fouten:
5) Obispo stapt niet uit (doet denken aan die tegengoal tegen groningen geloof ik.)
6) Branthwaite gaat halfslachtig met zijn rechter been naar de bal en laat zo zijn man voor zich komen.

Dus voordat je dit Ruud aanrekent zou ik eerst dit lijstje afgaan. ;-)

Deze ene situatie doet ook niks af aan dat PSV de eerste helft gevaarlijker was dan feyenoord behoudens de kleuterschool verdedigende blunders in de 23e minuut en de blessuretijd waarin ze iemand volledig vrij laten op de 16 bij een vrije trap.

Ik zag je laatst na een andere wedstrijd Ruud er de schuld van geven dat Luuk een bal op goal schoot ipv aan Xavi te geven. Omdat blijkbaar jij vindt dat Ruud dat aan die wk-gangers nog moet uitleggen. Ik vind dat enigszins ver gaan in de confirmation bias die je de afgelopen maanden hier op het forum laat zien, waarin je bias is, dat Ruud overal de schuld van is.
Wat betreft punt 3: Is dat niet de taak van Mwene, die zoals iemand hier eerder schreef steeds erg laat druk op Pedersen gaf? Xavi was op aan het eind van de wedstrijd, misschien wel omdat hij te vaak achter Pedersen aan is gegaan.
Chucky
Vedette
Posts: 5,511
Joined: 07 Sep 2018, 12:37

Mr.Unibet wrote: 07 Feb 2023, 10:08 Sterkhouders verkopen en dan wat eisen, er is echt geen touw vast te knopen aan het beleid van PSV mocht dit artikel kloppen.
Dat is te kort door de bocht.

Vaste patronen bouwen in geval van druk zetten / veldbezetting staat grotendeels los van het wel of niet verkopen van Gakpo en Madueke.
Uiteraard missen we hun individuele kwaliteit, maar tactisch klopte het mét Gakpo en Madueke in eerdere wedstrijden ook regelmatig van geen kanten.
Dat is dus de hand (of beter gezegd geen hand) van de trainer...
User avatar
Juancho
Mister PSV
Posts: 26,304
Joined: 25 Aug 2017, 19:23
Clubvoorkeur: PSV

Je kan wel een tegengoal helemaal uit gaan pluizen maar volgens mij is de conclusie vrij simpel: er gaat meer fout dan dat je 1 speler kan aanrekenen. En dat is het hele probleem bij Ruud: doordat er geen lijn is, geen progressie, geen samenhang, geen organisatie krijg je dus opstapeling na opstapeling aan fouten wat ondertussen voor al enorm veel tegengoals gezorgd heeft. En aan de andere kant net zo goed dat we amper tot fatsoenlijke kansen komen behalve uit soms individuele klasse (voorheen Gakpo, tegenwoordig vooral Simons).
“Trance is my Sanctuary where Emotions, Freedom and Spirituality meet”
romario4wethoudervanjuinen
Veelbelovend talent
Posts: 110
Joined: 03 Feb 2023, 21:18

Ik heb het nodige op Ruud aan te merken.
Toch voelt de gang van zaken op deze manier niet goed.

Dat er druk is binnen een topclub is normaal!
Maar dat dien je als RvC/ directie binnenskamers te communiceren. Ik zie niet waarom dit nu via de media gespeeld moet worden.
Laat ons even de feiten op een rijtje zetten

Ruud was aanvankelijk helemaal nog niet van plan trainert te worden maar is zeker ook door Brands over de streep getrokken
In de winter raakt hij zijn belangrijkste aanvallers kwijt en de selectie is wel wat versterkt maar laat ons eerlijk zijn, daar zitten ook nog steeds hiaten.

Dat als verzachtende omstandigheden. Maar excuses tellen niet, het gaat om presteren. En dat is onder niveau, eens.

Dan komt het punt dat je als club moet kijken hoe je je trainer kunt helpen.
In mijn ogen doe je dat niet door op deze manier externe druk op zijn schouders te laden. Daarmee verklaar je hem aangeschoten wild!

Cocu kreeg de tijd te bouwen en werd in bescherming genomen.
Ik zeg niet dat dit nu weer zou moeten gebeuren.

Maar ik wil toch wel even een woordje tot Robert van der Wallen richten.
Als je als RvC ambitie uitspreekt ben je mijn vriend! Ik hou daar van!
Als je als RvC mensen op resultaten afrekent sta ik aan je kant, zo hoort dat!
Maar als je zelf gericht een visie uitzet om met een onervaren trainer, clubicoon notabene, een traject in te gaan…en vervolgens die trainer opzadelt met een selectie die aardig is maar nog het nodige aan blinden vlekken kent.

En als je dan ook nog eens in de winter eist dat de kroonjuwelen verkocht worden, en de selectie verder aardig leeg laat lopen met verkopen en verhuren…ben je zelf mede debet aan onrust en kwaliteitsverlies.

Dat alles pleit Ruud niet vrij, ik herhaal het nog maar eens.
Maar we staan nog altijd op een plek die uitzicht geeft op alle prijzen.

En dien je dus als club te kijken hoe je de kans om een of meerdere prijzen te pakken kunt vergroten.

Dat je intern communiceert bij de trainer dat je daarin meer van hem verwacht is goed. De vraag die daarbij zou horen is; en wat kunnen wij doen om je daarin te helpen?!
Ik kan me niet voorstellen dat het antwoord is: gooi maar in de media dat ik de kop van jut ben!
Ik zou me wel voor kunnen stellen dat je samen kijkt binnen de mogelijkheden wat wél kan.
Ik heb elders al geopperd om een constructie met een adviseur (Hiddink bijv) op te tuigen. Iets wat met Cocu prima uitpakte.

Wellicht zijn er andere zaken die mogelijk zijn; een extra assistent aantrekken of wellicht wel Rutten vervangen (ik zou bijvoorbeeld Vergoossen graag nog eens benaderd zien worden ) voor een tactisch sterke, ervaren coach.

Je kunt en mag Ruud zo niet laten zwemmen. En alleen maar met de botte bijl rondgaan (wat in mijn ogen van der Wallen aan het doen is afgelopen jaar) bouwt niks of niemand op!
Is ook niet des PSV’s
User avatar
Heruone
Lid scoutingsteam
Posts: 8,164
Joined: 25 Aug 2017, 00:00
Clubvoorkeur: PSV

MaartenV wrote: 07 Feb 2023, 14:13
Heruone wrote: 06 Feb 2023, 18:36 Dit artikel zegt echt wat anders hoor:

https://www.vi.nl/pro/analyse/feyenoord ... avi-simons

Bovendien mbt die kans in de 23e minuut:

Situatie 1. Kokcu laat zich uitzakken, Til volgt hem. Wieffer zakt in naar rechterzone, Veerman volgt hem. Mandekking principe via koppeltjes.

Image

Situatie 2. Bal terug wordt afgedwongen, PSV gaat pressen op centrale verdediger van Feyenoord met Luuk en Simons die paraat staan.

Image

Situatie 3. Simons staat in een duidelijke 2vs1 ondertalsituatie doordat het pressingmechanisme van Ruud niet werkt. Goh. Pedersen komt helemaal vrij.

Image

Situatie 4. Veerman en Til zijn geïsoleerd in een eerder stadium (situatie 1 en 2) en staan te ver van de bal af. Sangare is gebonden en kan niet uitstappen. Gevolg is dat Pedersen vrij baan heeft. Again een gevolg aan tactiek. Zonale ideeën leveren daar een hele andere situatie op, evenals andere vormen van mandekking.

Image

Situatie 5. Simons loopt als een holle achter Pedersen aan maar die kan er echt geen drol aandoen. Die afstanden die hij moet overbruggen zijn echt absoluut niet te belopen. Het is geen wonder dat de tank bij hem na 90 minuten ook echt volledig leeg was. Bovendien loopt de verdediging hierdoor dus maar naar achter en naar achter. En daarmee geef je ruimtes weg. Daardoor kan Giminez zo makkelijk voor Branthwaite komen.

Image

Dit soort momenten zie je de gehele 1e helft al. Deze wordt overigens ook in dat VI pro artikel besproken. Maar om de algemene beschrijving te geven:



Het gooien op individuele fouten gaat echt, maar dan echt totaal niet op. Gister kwam andermaal het verwijt dat PSV zoveel individuele kwaliteit mist, maar [mention]Makaveli[/mention] wees terecht dat Feyenoord beter is, terwijl het met een verdediging Geertruida - Hancko - Pedersen - Lopez speelde. Daarin missen ze twee basiswaardige belangrijke schakels. Op het hoogste niveau van voetbal, in dit geval de topwedstrijden in de ED, waar het individueel niet ver uit elkaar ligt, is het collectief de factor die het absolute verschil maakt. Als gister een examen was op dat vlak, dan was PSV andermaal weer gezakt.

PS: [mention]VeresRivne[/mention] ik snap jouw eerder genoemde uitspraken over van Nistelrooij, drukzetten en de trainerscursus echt heel goed :mrgreen:
Mbt die enige grote kans feyenoord eerste half uur, 23e minuut. Wat gaat er fout :

1)Luuk vraagt Xavi om door te dekken.
2)Xavi had dat niet moeten doen in die situatie.
3) Xavi kan dat met zijn loopvermogen corrigeren. Maar doet dat niet. (Viel me tegen feyenoord sowieso op dat Xavi af en toe die verdedigende meters niet maakt. Maar goed..je kunt niet alles verwachten van een speler)
4) Veerman gaat veel te laat naar een sprint.
En dan de 2 ergste individuele fouten:
5) Obispo stapt niet uit (doet denken aan die tegengoal tegen groningen geloof ik.)
6) Branthwaite gaat halfslachtig met zijn rechter been naar de bal en laat zo zijn man voor zich komen.

Dus voordat je dit Ruud aanrekent zou ik eerst dit lijstje afgaan. ;-)

Deze ene situatie doet ook niks af aan dat PSV de eerste helft gevaarlijker was dan feyenoord behoudens de kleuterschool verdedigende blunders in de 23e minuut en de blessuretijd waarin ze iemand volledig vrij laten op de 16 bij een vrije trap.

Ik zag je laatst na een andere wedstrijd Ruud er de schuld van geven dat Luuk een bal op goal schoot ipv aan Xavi te geven. Omdat blijkbaar jij vindt dat Ruud dat aan die wk-gangers nog moet uitleggen. Ik vind dat enigszins ver gaan in de confirmation bias die je de afgelopen maanden hier op het forum laat zien, waarin je bias is, dat Ruud overal de schuld van is.
1 en 2. Luuk vraagt Xavi door te dekken omdat dat het pressing mechanisme is. Dat zijn de fucking afspraken die onze trainer meegeeft. Dat is na de winterstop al de gehele tijd het geval namelijk. Spits zit druk op LCV, linksbuiten zet druk op RCV. Luuk geeft hiermee gewoon aan dat dit het moment is om pressing te moeten ontwikkelen. Doet Xavi dat bovendien niet, kan Geertruida gewoon vrij indribbelen het middenveld in en krijg je nog steeds de mogelijkheid tot een 2vs1 tegen Xavi. Ook niet wenselijk.

3. Xavi moet eerst een sprint trekken op Geertruida, om vervolgens op volle intensiteit een gat van laten we zeggen 10 a 15 meter dicht te moeten lopen op Pedersen om vervolgens weer op volle intensiteit een sprint van ongeveer 40 meter te moeten trekken om achter diezelfde Pedersen aan te rennen. En we trekken het loopvermogen van Simons in twijfel? Kom op zeg, dit is voor niemand te belopen.

4. Zelfde punt als bij drie. Als Veerman, Sangare, Til of wie dan ook in dit soort situaties een volle sprint terug in moeten zetten, zoals jij van ze verwacht, dan kan je na 45 minuten je middenveld geheel wisselen want dan is de tank leeg. Dat is gewoon niet te belopen.

En oh. Obispo kan niet zo makkelijk uitstappen als dat jij zegt. 1. De afstand is daarvoor simpelweg te groot. 2. Hij kan niet eerder uitstappen ivm het positioneren van Paixao. 3. Als hij uitstapt ligt heel de as open en kan Giminez nog meer ruimte krijgen voor een loopactie. Branthwaite had inderdaad beter kunnen anticiperen op de situatie, maar het feit is dat de laatste linie naar achteren moet blijven lopen en daarmee worden aanvallers in de kaart gespeeld. Bovendien, het feit dat deze kans hier uit voortkomt, heeft vrij weinig te maken met een grote individuele fout van Branthwaite.



Even het fragment hierboven ingeplakt. Kan iedereen zelf even beoordelen. Kom op zeg, het gooien op dat de spelers niet intensief genoeg terug sprinten. Je kan echt werkelijk waar alles terug redeneren naar individuele fouten, maar dat is gewoon simpelweg je kop in het zand steken en het probleem absoluut niet willen zien. Dat zijn we helaas sowieso wel van je gewend. Het ligt altijd aan de spelers en individuele kwaliteit, maar onze trainer treft geen blaam. Voordat je de spelers iets aanrekent, zou ik vooral bovenstaande even doorlezen ;)

Wat mij betreft flikkeren ze Ruud er eerder gisteren nog uit dan vandaag of morgen. Ik ben wel een beetje klaar met onze trainer die het gooit op "passie en strijd" en "inzet". Clubicoon en fenomenale speler, maar voor de job als trainer van PSV momenteel een totaal ongeschikte clown.
Coming together is a beginning; keeping together is progress; working together is success. ~ Henry Ford
User avatar
ShovingNE2
Site Admin
Posts: 29,749
Joined: 25 Aug 2017, 11:11

[mention]romario4wethoudervanjuinen[/mention]

Wethoudert, ik heb niet het gevoel dat Brands dit deelt met de media. Maar meer dat Ruud dit tijdens een informeel gesprekje laat vallen met de pers. Die informele gesprekken zijn er doorlopend.
"When it comes to luck, you create your own" - Bruce Springsteen
romario4wethoudervanjuinen
Veelbelovend talent
Posts: 110
Joined: 03 Feb 2023, 21:18

Zoals ik het lees komt die informatie uit een andere koker.
Maar laat dat punt het punt niet worden.

Hét punt is; je bent als club bewust een traject ingegaan met een beginnend trainer.
Je hebt die trainer niet de meest optimale selectie meegegeven en in de winter zelf voor een stukje kaalslag gekozen; geld boven kwaliteit.
Je beginnend trainer maakt zichtbaar fouten.
Alle prijzen liggen echter nog voor het grijpen.
En dus moet je als club nu kijken hoe je de trainer kunt helpen!
Ik geef een paar opties. Wat ik ook zeker mee wil geven; probeer rust rond de club/het elftal te krijgen.
Dit soort persberichten helpen daar niet bij.

PSV was altijd naar buiten gesloten en naar binnen kritisch.
Tijd dat we die trend in ere herstellen.
Ik weet niet of Ruud het gaat redden. Maar uit bij Feyenoord 2-2 spelen is niet het moment om te gaan hakken.
Ruud heeft hulp en begeleiding nodig. Ik weet niet of hij dat toe zal laten, maar ik schat in van wel.
Het is nu ook een moment van goed management.
Chucky
Vedette
Posts: 5,511
Joined: 07 Sep 2018, 12:37

[mention]MaartenV[/mention] [mention]Heruone[/mention]
Ik denk dat de waarheid hier ergens in het midden ligt :mrgreen:

De tactiek en manier van druk zetten klopt fundamenteel niet, laat ik dat vooropstellen.

Echter in de situatie die [mention]Heruone[/mention] hier als laatste deelt had Xavi überhaupt al moeten herkennen dat hij geen druk moest geven op Geertruida, als hij zich slimmer had gepositioneerd was 1) de afstand naar Pedersen niet zo groot geweest en 2) had Geertruida alsnog het middenveld niet in kunnen dribbelen. Maar omdat Xavi hier toch wel instapt ontstaat deze situatie. Wellicht had Mwene eerder uit kunnen stappen zodat Paixão door Obispo zou worden overgenomen, maar dat is lastig te beoordelen op deze beelden. Om Veerman hiervoor te blamen vind ik overigens zwaar onterecht, als dit soort situaties door middenvelders hersteld moeten worden is je hele middenveld bij rust inderdaad rijp voor een wissel.

Anyway, de initiële oorzaak ligt bij een onjuiste tactiek van Ruud, waardoor zulke individuele fouten ook juist worden uitvergroot in plaats van worden beperkt. Een onjuiste tactiek lokt dit soort fouten alleen maar eerder uit namelijk.
User avatar
11 Tinus
Legende
Posts: 15,339
Joined: 09 Oct 2020, 00:00
Clubvoorkeur: Philips

De vraag bij het beoordelen van Ruud moet altijd zijn; haalt hij het optimale uit deze selectie? En dan uiteraard op basis van het beschikbare materiaal inclusief blessures.

We begonnen in juli met een middenveld met Guti Veerman Sangaré Til (korte termijn opvolger Götze) en Xavi (lange termijn opvolger Götze). aan de voorbereiding en dan kun je niet spreken van een gebrek aan goede spelers. Sterker nog, ik kan me geen middenveld bij PSV met 5 opties herinneren die beter was dan deze groep van 5. Als je binnen die 5 geen samenstelling kunt maken die kan domineren bij de nr 16 17 en 18 of thuis tegen Sparta en GAE dan is dat echt zwaar onvoldoende.

Voorin heeft het niet zo mogen zijn om met Gakpo, Luuk en Madueke te spelen dus daar heeft Ruud gewoon echt pech gehad. Uiteindelijk bleek Xavi al snel een hele goede optie te zijn voor op de flanken maar helaas nadat we met Saibari en Bakayoko al de CL mis waren gelopen. El Ghazi niet fit, Vertessen niet fit, Til in de spits, Xavi in de spits... hier gelden echt veel verzachtende omstandigheden. Achterin was het behelpen met Max en Hoever (schuld van TD) en het ontbreken van Mauro. Toch is het constant opstellen van Obispo en Teze wel een keuze geweest van Ruud. Een keuze die niet iedereen had gemaakt om het maar zachtjes uit te drukken.

Dus ik begrijp echt wel dat mensen de kwaliteit van de selectie in twijfel trekken maar de kern van de ploeg is zo goed dat ik durf te stellen dat hij er by far niet het optimale eruit heeft gehaald. Welke trainer zou ontevreden zijn met een middenveld Guti-Veerman-Sangaré? Make it work. Mbt Jarred heeft hij het gelukkig wel goed gezien maar ook die maakt hij niet beter door op RCV te zetten maar dat is voor hem noodzakelijk omdat hij met Obispo wil spelen. Met Mauro komt er nu ook weer een interessante case aan omdat hij nu moet kiezen tussen Mwene/Teze/Van Aanholt/Mauro waarbij Teze eigenlijk de enige echt foute keuze is. Voorin valt er met El Ghazi weer iemand weg waardoor hij moet kiezen tussen Xavi/Hazard/Bakayoko/Saibari. Als hij kiest voor één van de laatste 2 dan kan hij vast zijn graf gaan graven.
Post Reply