Ruud van Nistelrooij

Alles wat je wilt bespreken over oud-PSV'ers, de rijke historie van onze club, etc.
Post Reply
Makaveli
Meervoudig international
Posts: 1,465
Joined: 27 Aug 2017, 18:26
FOOTB_REM_S: No

MaartenV wrote: 22 May 2023, 12:07
Als je dominant wilt spelen, en dat wilde PSV gisteren in de 1e helft duidelijk, dan ontkom je er niet aan dat je ruimte achter je verdediging weggeeft.
De afgelopen maanden gaat dat aardig, met minder kleerscheuren dan eerder in het seizoen met de vele blunders van Teze en Obispo. Maar gisteren ging dat niet goed door 2 evidente blunders.

Ik begrijp niet dat hier doorgaans zo gemakkelijk de coach wordt afgebrand terwijl je ziet dat het het eerste half uur gewoon prima gaat. Na 20 min moet je al meer afstand hebben genomen. M.a.w. het team staat goed, zoals we eerste helft heel vaak hebben gezien dit seizoen. Vervolgens naai je jezelf door blunders en heeft het scoreverloop tot gevolg dat je meer risico moet nemen en dat er veel onrust in het team onstaat.

Hoeveel schoten heeft heerenveen de 1e helft gehad... 3 of zo ? Bestaat niet dat je met rust 1-2 achterstaat. Dat kun je alleen je verdediging aanrekenen. Risico moet je nemen en moet een verdediging tot op een bepaalde hoogte aankunnen. Maar die blunder van Ramalho en het instappen PvA is zeer zwak natuurlijk. Als PvA niet instapt en gewoon met zijn man meeloopt is er niks aan de hand.

En dat rechtvaardigt ook waarom Ruud niet zo speelt tegen de betere teams. Want dat is zelfmoord alla schmidt met zo een verdedigers.
Dit is waarom trainers zichzelf zo lang voor kunnen houden dat het niet aan hun ligt. Uiteindelijk kan je in voetbal 90% van de goals terug herleiden tot fouten/blunders. Misschien zelfs 100% als je echt heel erg kritisch gaat zijn. Als je dat doet kan het per definitie nooit aan b.v. veldbezetting liggen, want individuele fout ergens...

Bij de eerste goal kan ik me nog voorstellen om de "schuld" bij Ramalho te leggen, die stond er in principe achter en zit mis. De tweede goal is al een wat ander verhaal. Het hele idee van een goed tactisch plan is dat je de tegenstander zoveel mogelijk keuzes laat maken. Voor hoe meer moeilijke keuzes je iemand stelt, hoe groter de kans dat er een verkeerde keus wordt gemaakt. Het is helder dat van Aanholt daar mee moet lopen, dat is inderdaad een individuele fout. Maar die fout maakt hij omdat er iemand vrij komt op rechts en hij dus moet kiezen tussen instappen op die man of die van hemzelf vasthouden. En hij ging voor de verkeerde. Dat kwam alleen wel ergens uit voort.

Dit is de situatie waar het omschakelmoment van Heerenveen uit komt bij de 1-2. Let op het handgebaar van Luuk de Jong in het midden. De commentator zegt het ook nog in de samenvatting: "daar is de Jong heel boos omdat er geen aansluiting is". Waarom is Luuk boos? Omdat hij de enorme ruimte onderkent die hij achter zich ziet ontstaan:

Image

Er staan nu 6 man van PSV voor de bal en achter hun ontstaat een zee van ruimte. Dan ontwikkelt het omschakelmoment zich verder, zie je hier dat Brainthwaite besluit in te stappen omdat van Hooijdonck zich uit heeft laten zakken. Van Ewijk komt door in de ruimte achter Simons en Joey Veerman. Van Aanholt loopt hier nog netjes mee bij zijn directe tegenstander. Ramalho heeft echter al gezien dat de linksbuiten van Heerenveen helemaal vrij gelaten is (Mwene staat nog rechtsbuiten en niemand heeft overgenomen) en wordt nu ook aan het twijfelen gebracht.

Image

En dan gaat het helemaal mis omdat van Aanholt inderdaad besluit in te stappen. Maar dat doet hij omdat hij ziet dat Simons te laat is bij van Ewijk en het de vraag is of Branthwaite dit nog goed kan maken:

Image

Ramalho kan niet knijpen vanwege de linksbuiten die je hierboven zag terwijl Sangare niet doorgelopen is.

Maakt van Aanholt een verkeerde keuze? Jazeker. Klopt de veldbezetting voor die verkeerde keuze? Absoluut niet! En het mooie is dat Luuk de Jong dat op beeld nota bene nog aangeeft en aanvoelt ook. Maar toch blijven jij en van Nistelrooij er maar op hameren dat het "individuele fouten" zijn.

Het droevige is dat de spelers nog beter zien dan de trainer wat er misgaat. Het verschil in analyses tussen spelers en trainer:

Xavi na afloop:
"Op het middenveld vind ik dat ze het echt goed hebben gedaan met de linksbuiten die naar binnen komt en dan een mannetje meer creëert op het middenveld".

Luuk de Jong: Volgens de Jong wordt in een aantal situaties het veld te lang bij PSV. "Wanneer je de 1-0 maakt en daarna de bal verovert, mag je hem niet zo snel verliezen. Dan krijg je het gevoel dat het speelveld soms te groot is en dat moeten we bewaken".

Ruud van Nistelrooij:
Verslaggever: wat maakte het dat Heerenveen er soms makkelijk door kan voetballen?
Ruud: "Dat gebeurde wel maar dat werd niet zo gevaarlijk".

Hij erkent dat Heerenveen er makkelijk door kon voetballen maar het geeft niet omdat het goed afliep in eerste instantie. Oftewel: mijn kraan lekt maar er lag toevallig een handdoek op de grond dus dan is het niet zo'n probleem. De spelers trokken wel de juiste conclusie, die erkenden dat de ruimtes te groot waren.

Jij snapt niet hoe mensen de trainer af kunnen branden, ik snap niet hoe mensen tot in den treure iedere vorm van kritiek maar domweg aan de kant schuiven en zich voor de gek laten houden door "individuele fouten" of niet afgemaakte kansen. Die individuele fouten komen heel vaak wel ergens vandaan. Spelers komen in situaties die ze aan het twijfelen brengen en dan gaan ze eerder de mist in. Dat is wat er bij van Aanholt ook gebeurde. En niet alleen bij hem zelf maar ook bij Sangare en Ramalho omdat zij eveneens moesten kiezen. Er was een zee van ruimte tussen de voorste 6 en de 4 daar achter omdat het volledige middenveld weg was op Sangare na en de rechtsback ook. Dat is vragen om verdedigende fouten. En heeft in tegenstelling tot wat onze coach beweert 100% met veldbezetting te maken.

Mijn grootste bezwaar tegen van Nistelrooij is nog niet eens dat hij er niet in slaagt dit te corrigeren. Mijn grootste bezwaar is dat hij het vaak gewoon niet ziet. En dat vind ik voor een trainer veel zorgwekkender.
User avatar
11 Tinus
Legende
Posts: 15,339
Joined: 09 Oct 2020, 00:00
Clubvoorkeur: Philips
FOOTB_REM_S: No

Chucky wrote: 22 May 2023, 13:12
Standbeeld wrote: 22 May 2023, 13:06 Waar ik een beetje tegenaan loop is dat we al zoveel tegenslagen en gedoe mee hebben gemaakt dit seizoen. Iedere keer moeten we dat dan maar weer gebruiken om er kracht uit te halen, of een signaal af te geven. Maar onder aan de streep vechten we nu om plek 2/3 en is het simpelweg niet goed genoeg wat we hebben laten zien/krijgen te zien. Ik wil geen praatjes meer zien/horen. Ik wil dat PSV nu eens eindelijk een keer laat zien op het veld. Dat we het een keer niet laten afweten op de belangrijke momenten. Ik hoop dat we die 2e plek alsnog binnenslepen met pijn en moeite, maar als dat niet lukt is het wmb einde Ruud.
De keuze wel/geen einde Ruud zou nu al vast moeten staan, dat moet niet worden bepaald op een laatste wedstrijd tegen AZ. Dan krijg je straks letterlijk een binnenkant/buitenkant paal verhaal.
Hmmwa, ik vind het nogal een verschil tussen glansrijk de 2e plek binnen halen na een slechte start dit jaar en dat wat we nu zien tegen Fortuna (armoedige 2-1), Heerenveen (blunderende 3-3) en verlies tegen AZ (finale van het seizoen). Als je zou beredeneren zoals je beschrijft dan zou PSV 9 dagen geleden de champagne hebben kunnen ontkurken. Net wat er nu gebeurd haalt alle glans van de eerste prestaties af. Zoals iemand gisteren al terecht zei; Er waren best wat plusjes bij Ruud maar van die plusjes vallen er 3 van de 4 wellicht weg als het gaat zoals het horrorscenario nu is.

Het scheelt je gewoon een kans op 25+ miljoen directe inkomsten en wellicht 100+ indirecte inkomsten. Net zoals tegen Rangers dit jaar. Nu 3e worden is onacceptabel en dat heeft niets met bal binnenkant/buitenkant paal te maken. En 2e worden door een glansrijke overwinning op AZ zou juist wél weer genoeg kunnen zijn om door te gaan. Dan zijn er weer wat plusjes hersteld.
User avatar
psvgouda
Vedette
Posts: 9,682
Joined: 13 Apr 2021, 18:07
Clubvoorkeur: Nou ja! Wanne vraag
Favoriete speler: Ismael Saibaasie
FOOTB_REM_S: No

Blijf eerlijk gezegd toch een beetje hangen in het idee dat aanvallers bijna uit principe geen goede coaches kúnnen zijn, want mentaal gezien altijd al teveel gericht op balbezit en ‘aanvalluh & goaluh’. En te weinig zicht op het totaalplaatje… Nog daargelaten dat in Nl er in het algemeen te weinig aandacht/interesse in verdedigen cq balbezit tegenstander is. Maar het is speculatief en gepsychologiseer van mijn kant, eerlijk is eerlijk
User avatar
Armada
Internationale topspeler
Posts: 4,804
Joined: 20 Mar 2018, 08:46
FOOTB_REM_S: No

Iets wat totaal niet belangrijk is... maar wat bij mij toch nog even blijft hangen: wist Hans Kraay jr. meer toen hij die ontzettende gekke vragen aan het stellen was aan Ruud (een week geleden)?

"Ben jij volgend jaar trainer van PSV" in die trend. En hij herhaalde die vraag zover ik me nog kan herinneren. Zeer vreemde tv was dat, maar met de 'informatie' van nu ineens niet meer zo vreemd.
User avatar
Standbeeld
Mister PSV
Posts: 30,459
Joined: 03 Sep 2021, 20:50
Clubvoorkeur: PSV
FOOTB_REM_S: No

User avatar
psvgouda
Vedette
Posts: 9,682
Joined: 13 Apr 2021, 18:07
Clubvoorkeur: Nou ja! Wanne vraag
Favoriete speler: Ismael Saibaasie
FOOTB_REM_S: No

Armada wrote: 22 May 2023, 14:20 Iets wat totaal niet belangrijk is... maar wat bij mij toch nog even blijft hangen: wist Hans Kraay jr. meer toen hij die ontzettende gekke vragen aan het stellen was aan Ruud (een week geleden)?

"Ben jij volgend jaar trainer van PSV" in die trend. En hij herhaalde die vraag zover ik me nog kan herinneren. Zeer vreemde tv was dat, maar met de 'informatie' van nu ineens niet meer zo vreemd.
Hans Kraay jr. en meer weten… Serieus? Bovendien, zó wereldschokkend is het idee dat Ruud onder vuur ligt toch niet? De notie dat er tactisch wel wat hapert (kuch…) aan dit PSV is toch niet van gisteren? Idem dat de coach dan daarop wordt aangesproken?
MaartenV
Nationale topspeler
Posts: 1,597
Joined: 23 Oct 2020, 00:00
FOOTB_REM_S: No

Makaveli wrote: 22 May 2023, 13:54
MaartenV wrote: 22 May 2023, 12:07
Als je dominant wilt spelen, en dat wilde PSV gisteren in de 1e helft duidelijk, dan ontkom je er niet aan dat je ruimte achter je verdediging weggeeft.
De afgelopen maanden gaat dat aardig, met minder kleerscheuren dan eerder in het seizoen met de vele blunders van Teze en Obispo. Maar gisteren ging dat niet goed door 2 evidente blunders.

Ik begrijp niet dat hier doorgaans zo gemakkelijk de coach wordt afgebrand terwijl je ziet dat het het eerste half uur gewoon prima gaat. Na 20 min moet je al meer afstand hebben genomen. M.a.w. het team staat goed, zoals we eerste helft heel vaak hebben gezien dit seizoen. Vervolgens naai je jezelf door blunders en heeft het scoreverloop tot gevolg dat je meer risico moet nemen en dat er veel onrust in het team onstaat.

Hoeveel schoten heeft heerenveen de 1e helft gehad... 3 of zo ? Bestaat niet dat je met rust 1-2 achterstaat. Dat kun je alleen je verdediging aanrekenen. Risico moet je nemen en moet een verdediging tot op een bepaalde hoogte aankunnen. Maar die blunder van Ramalho en het instappen PvA is zeer zwak natuurlijk. Als PvA niet instapt en gewoon met zijn man meeloopt is er niks aan de hand.

En dat rechtvaardigt ook waarom Ruud niet zo speelt tegen de betere teams. Want dat is zelfmoord alla schmidt met zo een verdedigers.
Dit is waarom trainers zichzelf zo lang voor kunnen houden dat het niet aan hun ligt. Uiteindelijk kan je in voetbal 90% van de goals terug herleiden tot fouten/blunders. Misschien zelfs 100% als je echt heel erg kritisch gaat zijn. Als je dat doet kan het per definitie nooit aan b.v. veldbezetting liggen, want individuele fout ergens...

Bij de eerste goal kan ik me nog voorstellen om de "schuld" bij Ramalho te leggen, die stond er in principe achter en zit mis. De tweede goal is al een wat ander verhaal. Het hele idee van een goed tactisch plan is dat je de tegenstander zoveel mogelijk keuzes laat maken. Voor hoe meer moeilijke keuzes je iemand stelt, hoe groter de kans dat er een verkeerde keus wordt gemaakt. Het is helder dat van Aanholt daar mee moet lopen, dat is inderdaad een individuele fout. Maar die fout maakt hij omdat er iemand vrij komt op rechts en hij dus moet kiezen tussen instappen op die man of die van hemzelf vasthouden. En hij ging voor de verkeerde. Dat kwam alleen wel ergens uit voort.

Dit is de situatie waar het omschakelmoment van Heerenveen uit komt bij de 1-2. Let op het handgebaar van Luuk de Jong in het midden. De commentator zegt het ook nog in de samenvatting: "daar is de Jong heel boos omdat er geen aansluiting is". Waarom is Luuk boos? Omdat hij de enorme ruimte onderkent die hij achter zich ziet ontstaan:

Image

Er staan nu 6 man van PSV voor de bal en achter hun ontstaat een zee van ruimte. Dan ontwikkelt het omschakelmoment zich verder, zie je hier dat Brainthwaite besluit in te stappen omdat van Hooijdonck zich uit heeft laten zakken. Van Ewijk komt door in de ruimte achter Simons en Joey Veerman. Van Aanholt loopt hier nog netjes mee bij zijn directe tegenstander. Ramalho heeft echter al gezien dat de linksbuiten van Heerenveen helemaal vrij gelaten is (Mwene staat nog rechtsbuiten en niemand heeft overgenomen) en wordt nu ook aan het twijfelen gebracht.

Image

En dan gaat het helemaal mis omdat van Aanholt inderdaad besluit in te stappen. Maar dat doet hij omdat hij ziet dat Simons te laat is bij van Ewijk en het de vraag is of Branthwaite dit nog goed kan maken:

Image

Ramalho kan niet knijpen vanwege de linksbuiten die je hierboven zag terwijl Sangare niet doorgelopen is.

Maakt van Aanholt een verkeerde keuze? Jazeker. Klopt de veldbezetting voor die verkeerde keuze? Absoluut niet! En het mooie is dat Luuk de Jong dat op beeld nota bene nog aangeeft en aanvoelt ook. Maar toch blijven jij en van Nistelrooij er maar op hameren dat het "individuele fouten" zijn.

Het droevige is dat de spelers nog beter zien dan de trainer wat er misgaat. Het verschil in analyses tussen spelers en trainer:

Xavi na afloop:
"Op het middenveld vind ik dat ze het echt goed hebben gedaan met de linksbuiten die naar binnen komt en dan een mannetje meer creëert op het middenveld".

Luuk de Jong: Volgens de Jong wordt in een aantal situaties het veld te lang bij PSV. "Wanneer je de 1-0 maakt en daarna de bal verovert, mag je hem niet zo snel verliezen. Dan krijg je het gevoel dat het speelveld soms te groot is en dat moeten we bewaken".

Ruud van Nistelrooij:
Verslaggever: wat maakte het dat Heerenveen er soms makkelijk door kan voetballen?
Ruud: "Dat gebeurde wel maar dat werd niet zo gevaarlijk".

Hij erkent dat Heerenveen er makkelijk door kon voetballen maar het geeft niet omdat het goed afliep in eerste instantie. Oftewel: mijn kraan lekt maar er lag toevallig een handdoek op de grond dus dan is het niet zo'n probleem. De spelers trokken wel de juiste conclusie, die erkenden dat de ruimtes te groot waren.

Jij snapt niet hoe mensen de trainer af kunnen branden, ik snap niet hoe mensen tot in den treure iedere vorm van kritiek maar domweg aan de kant schuiven en zich voor de gek laten houden door "individuele fouten" of niet afgemaakte kansen. Die individuele fouten komen heel vaak wel ergens vandaan. Spelers komen in situaties die ze aan het twijfelen brengen en dan gaan ze eerder de mist in. Dat is wat er bij van Aanholt ook gebeurde. En niet alleen bij hem zelf maar ook bij Sangare en Ramalho omdat zij eveneens moesten kiezen. Er was een zee van ruimte tussen de voorste 6 en de 4 daar achter omdat het volledige middenveld weg was op Sangare na en de rechtsback ook. Dat is vragen om verdedigende fouten. En heeft in tegenstelling tot wat onze coach beweert 100% met veldbezetting te maken.

Mijn grootste bezwaar tegen van Nistelrooij is nog niet eens dat hij er niet in slaagt dit te corrigeren. Mijn grootste bezwaar is dat hij het vaak gewoon niet ziet. En dat vind ik voor een trainer veel zorgwekkender.
Mbt je analyse... tot het moment dat PvA instapt sta je achterin 1 op 1. Wat af en toe tijdens een wedstrijd zeker kan gebeuren, zeker als je druk wil zetten.

Een verdediger moet zover van de goal ALTIJD kiezen voor zijn eigen man en nooit uitstappen. Je stapt alleen uit als de man aan de bal binnen ca 20 meter van het doel centrala staat en je eigen man niet centraal staat, of als je zeker weet dat je de bal hebt. Ik vind dus dat uitstappen van PvA een belachelijke actie. Een ergere blunder dan die van Ramalho omdat dit een basisfout is en de blunder Ramalho een "balinschattingsfout" is wat nu eenmaal iedere verdediger een aantal keer per carrière overkomt. Alhoewel ik ook echt goed klaar ben met Ramalho omdat het op dat moment niet mag gebeuren. GVD.

Bij de 1-1 liet eerst xavi en toen Til van Ewijk lopen. Met name in die zin ook een fout van Til, die staat er juist in voor zijn loopvermogen en bereidheid tot verdedigende arbeid, en inzicht wanneer dit nodig is. Dus door mee te lopen was Ramalho niet in die situatie gekomen.

Bij de 1-2 vind ik het vreemd dat Veerman doorstapt de 16 in. Luuk wuift en is verbaasd dat er niemand in zijn rug op de 16 staat. Daar had mijn inziens Veerman moeten staan voor de afvallende bal. Ik heb ook de indruk dat PvA stapt omdat Luuk zijn irritatie toont, omdat PvA wat dat betreft beinvloedbaar is. Maar dat kan onzin zijn. Speculatie. Omdat ik niet kan begrijpen waarom hij uitstapt.

Maar als dit soort dingen hebben wat mij betreft niks te maken met een coach en tactiek. Is gewoon inzicht en intelligentie van spelers. Als je Branthwaite bij de 1-2 ziet vind ik dat ook niet getuigen van veel verdedigend inzicht.

Het is geen playstation..een coach stuurt de poppetjes niet direct aan. De finale postionering mag je hopen dat een speler heeft geleerd omdat ie het spelletje al tig jaar dag in dag uit speelt.
Hetzelfde geldt aanvallend wat mij betreft.
PSV komt aanvallend in 1 tegen 1 situaties en tot voorzetten vanaf de achterlijn redelijk dicht bij het doel. Dan is het ook intelligentie van spelers om slim positie te kiezen. En de man aan de bal dreigt te passen, kapt en schiet zelf. Dat soort dingen zijn m.i. kwaliteit, hoe dit uitgevoerd wordt.

Als ik hier op het forum veel reacties zie dan denk ik...wat voor een kansen willen jullie dan creeeren ? Wanneer is de kans wel groot genoeg ? Het is niet zo dat er een ander team in de eredivisie is dat wel continu allerlei open kansen creeert. Neem zo een AZ..die winnen met 0-3 uit een xg van 1,2 of zo.

Die kans van El Ghazi is een 100% kans. Xavi krijgt twee of drie heel grote kansen uit veldspel, moet simpel een assist geven. Veerman wordt nog een keer voor de keeper gestoken maar doet niks goeds met de bal. Het is weer dat je uit twee corners scoort en uit een penalty. Maar zoals gezegd, geen enkel ander team heeft dit seizoen betere kansen gecreeerd tegen heerenveen dan PSV. Dus volgens mij is het een erfenis van die ellenlange analyses hier op het forum, dat we het nog steeds hebben over het gebrek aan creeeren va kansen. Dat is gewoon niet het probleem van dit PSV en dat is heel goed met data te onderbouwen.

Verdedigend is het kut. En dat was onder Schmidt niet anders. Dat wisten wel allen voor het seizoen al.

En begin nou niet dat een Teze, Boscagli of Guti dat oplost. Dat zijn niet de oplossingen. Er dient echt een knoepert van een centrale CV te komen en een gewoon ok rechtsback.
RIO
Legende
Posts: 14,073
Joined: 01 Jul 2019, 00:00
Clubvoorkeur: Wat denk je zelf
FOOTB_REM_S: No

Armada wrote: 22 May 2023, 14:20 Iets wat totaal niet belangrijk is... maar wat bij mij toch nog even blijft hangen: wist Hans Kraay jr. meer toen hij die ontzettende gekke vragen aan het stellen was aan Ruud (een week geleden)?

"Ben jij volgend jaar trainer van PSV" in die trend. En hij herhaalde die vraag zover ik me nog kan herinneren. Zeer vreemde tv was dat, maar met de 'informatie' van nu ineens niet meer zo vreemd.
Tis een gekkie. Net zoals Perez blijft herhalen dat Xavi een jankbek heeft. Deense racist.
User avatar
Persepolis
Vedette
Posts: 8,265
Joined: 30 Jan 2018, 00:00
Clubvoorkeur: PSV
FOOTB_REM_S: No

Makaveli wrote: 22 May 2023, 13:54
MaartenV wrote: 22 May 2023, 12:07
Als je dominant wilt spelen, en dat wilde PSV gisteren in de 1e helft duidelijk, dan ontkom je er niet aan dat je ruimte achter je verdediging weggeeft.
De afgelopen maanden gaat dat aardig, met minder kleerscheuren dan eerder in het seizoen met de vele blunders van Teze en Obispo. Maar gisteren ging dat niet goed door 2 evidente blunders.

Ik begrijp niet dat hier doorgaans zo gemakkelijk de coach wordt afgebrand terwijl je ziet dat het het eerste half uur gewoon prima gaat. Na 20 min moet je al meer afstand hebben genomen. M.a.w. het team staat goed, zoals we eerste helft heel vaak hebben gezien dit seizoen. Vervolgens naai je jezelf door blunders en heeft het scoreverloop tot gevolg dat je meer risico moet nemen en dat er veel onrust in het team onstaat.

Hoeveel schoten heeft heerenveen de 1e helft gehad... 3 of zo ? Bestaat niet dat je met rust 1-2 achterstaat. Dat kun je alleen je verdediging aanrekenen. Risico moet je nemen en moet een verdediging tot op een bepaalde hoogte aankunnen. Maar die blunder van Ramalho en het instappen PvA is zeer zwak natuurlijk. Als PvA niet instapt en gewoon met zijn man meeloopt is er niks aan de hand.

En dat rechtvaardigt ook waarom Ruud niet zo speelt tegen de betere teams. Want dat is zelfmoord alla schmidt met zo een verdedigers.
Dit is waarom trainers zichzelf zo lang voor kunnen houden dat het niet aan hun ligt. Uiteindelijk kan je in voetbal 90% van de goals terug herleiden tot fouten/blunders. Misschien zelfs 100% als je echt heel erg kritisch gaat zijn. Als je dat doet kan het per definitie nooit aan b.v. veldbezetting liggen, want individuele fout ergens...

Bij de eerste goal kan ik me nog voorstellen om de "schuld" bij Ramalho te leggen, die stond er in principe achter en zit mis. De tweede goal is al een wat ander verhaal. Het hele idee van een goed tactisch plan is dat je de tegenstander zoveel mogelijk keuzes laat maken. Voor hoe meer moeilijke keuzes je iemand stelt, hoe groter de kans dat er een verkeerde keus wordt gemaakt. Het is helder dat van Aanholt daar mee moet lopen, dat is inderdaad een individuele fout. Maar die fout maakt hij omdat er iemand vrij komt op rechts en hij dus moet kiezen tussen instappen op die man of die van hemzelf vasthouden. En hij ging voor de verkeerde. Dat kwam alleen wel ergens uit voort.

Dit is de situatie waar het omschakelmoment van Heerenveen uit komt bij de 1-2. Let op het handgebaar van Luuk de Jong in het midden. De commentator zegt het ook nog in de samenvatting: "daar is de Jong heel boos omdat er geen aansluiting is". Waarom is Luuk boos? Omdat hij de enorme ruimte onderkent die hij achter zich ziet ontstaan:

Image

Er staan nu 6 man van PSV voor de bal en achter hun ontstaat een zee van ruimte. Dan ontwikkelt het omschakelmoment zich verder, zie je hier dat Brainthwaite besluit in te stappen omdat van Hooijdonck zich uit heeft laten zakken. Van Ewijk komt door in de ruimte achter Simons en Joey Veerman. Van Aanholt loopt hier nog netjes mee bij zijn directe tegenstander. Ramalho heeft echter al gezien dat de linksbuiten van Heerenveen helemaal vrij gelaten is (Mwene staat nog rechtsbuiten en niemand heeft overgenomen) en wordt nu ook aan het twijfelen gebracht.

Image

En dan gaat het helemaal mis omdat van Aanholt inderdaad besluit in te stappen. Maar dat doet hij omdat hij ziet dat Simons te laat is bij van Ewijk en het de vraag is of Branthwaite dit nog goed kan maken:

Image

Ramalho kan niet knijpen vanwege de linksbuiten die je hierboven zag terwijl Sangare niet doorgelopen is.

Maakt van Aanholt een verkeerde keuze? Jazeker. Klopt de veldbezetting voor die verkeerde keuze? Absoluut niet! En het mooie is dat Luuk de Jong dat op beeld nota bene nog aangeeft en aanvoelt ook. Maar toch blijven jij en van Nistelrooij er maar op hameren dat het "individuele fouten" zijn.

Het droevige is dat de spelers nog beter zien dan de trainer wat er misgaat. Het verschil in analyses tussen spelers en trainer:

Xavi na afloop:
"Op het middenveld vind ik dat ze het echt goed hebben gedaan met de linksbuiten die naar binnen komt en dan een mannetje meer creëert op het middenveld".

Luuk de Jong: Volgens de Jong wordt in een aantal situaties het veld te lang bij PSV. "Wanneer je de 1-0 maakt en daarna de bal verovert, mag je hem niet zo snel verliezen. Dan krijg je het gevoel dat het speelveld soms te groot is en dat moeten we bewaken".

Ruud van Nistelrooij:
Verslaggever: wat maakte het dat Heerenveen er soms makkelijk door kan voetballen?
Ruud: "Dat gebeurde wel maar dat werd niet zo gevaarlijk".

Hij erkent dat Heerenveen er makkelijk door kon voetballen maar het geeft niet omdat het goed afliep in eerste instantie. Oftewel: mijn kraan lekt maar er lag toevallig een handdoek op de grond dus dan is het niet zo'n probleem. De spelers trokken wel de juiste conclusie, die erkenden dat de ruimtes te groot waren.

Jij snapt niet hoe mensen de trainer af kunnen branden, ik snap niet hoe mensen tot in den treure iedere vorm van kritiek maar domweg aan de kant schuiven en zich voor de gek laten houden door "individuele fouten" of niet afgemaakte kansen. Die individuele fouten komen heel vaak wel ergens vandaan. Spelers komen in situaties die ze aan het twijfelen brengen en dan gaan ze eerder de mist in. Dat is wat er bij van Aanholt ook gebeurde. En niet alleen bij hem zelf maar ook bij Sangare en Ramalho omdat zij eveneens moesten kiezen. Er was een zee van ruimte tussen de voorste 6 en de 4 daar achter omdat het volledige middenveld weg was op Sangare na en de rechtsback ook. Dat is vragen om verdedigende fouten. En heeft in tegenstelling tot wat onze coach beweert 100% met veldbezetting te maken.

Mijn grootste bezwaar tegen van Nistelrooij is nog niet eens dat hij er niet in slaagt dit te corrigeren. Mijn grootste bezwaar is dat hij het vaak gewoon niet ziet. En dat vind ik voor een trainer veel zorgwekkender.
Ik had er bewust niet op gereageerd, maar bedankt voor een uitstekend onderbouwde post. Meneer de xG "vergeet" even voor het gemak te vermelden dat de npxG bijna gelijk was en een gelijkspel op basis dáárvan gewoon terecht; de welbekende cherrypicking die we allemaal tig keer hebben gezien inmiddels. Maar het belangrijkste punt maak jij: het alsmaar verwijten aan individuele fouten. Maar als PSV scoort is het wél het gevolg van een goede tactiek en niet individuele fouten van de tegenstander? Dat ze bij Heerenveen lucht staan te dekken bij de 1-0, of de 3-3 PSV gegund wordt door een domme overtreding van Bruma, dat is anders natuurlijk. Wat compleet genegeerd wordt is de definitie van goed voetbal: het zoveel mogelijk uitsluiten van toeval. Speel je goed voetbal dan ben je niet afhankelijk van een individuele fout of het wel of niet missen van kansen door jou of de tegenstander. Speel je goed voetbal dan heb je een fundament waarbij 1 individuele fout niet meteen voor een open kans van de tegenstander zorgt (uitzonderingen daargelaten). Dan creëer je voldoende kansen van een hoog niveau (om het even in xG taal te zeggen: 3x 0,5 ipv 8x 0,2) om je kans op scoren zo hoog mogelijk te houden. Heeft Feyenoord allemaal perfecte spelers die foutloos spelen? Nee, die hebben een tactiek, een fundament om op terug te vallen. Dit PSV is bijna volledig afhankelijk van toeval. Een paar gemiste kansen of het gebrek aan goede individuele oplevingen van bv. Xavi, en we zijn tandloos. Een individuele fout tientallen meters van het doel en het is meteen een open kans. Ik zeg niet dat spelers allemaal vrijuit gaan, natuurlijk niet, maar het is geen toeval dat nagenoeg niemand zijn niveau haalt. Sangaré zit met z'n hoofd zogenaamd ergens anders, Ramalho kan er opeens niks meer van, De Jong is net anderhalve maand een beetje normaal aan het scoren maar was daarvoor ook niks etc...allemaal toevallig tegelijkertijd? Nee, een fatsoenlijke speelwijze en tactiek maakt vaak het verschil tussen spelers die hun beste niveau halen of niet. En die is er gewoon niet. Dan kun je in de zomer gaan inkopen wat je wilt, maar je krijgt geheid weer dezelfde problemen. Wellicht wat meer verbloemd door individuele oplevingen, zoals toen we Gakpo nog hadden. De selectie heeft uiteraard zijn zwaktepunten, maar dat verbeteren moet gepaard gaan met serieuze verbeteringen in de TS.
Robson de Souza
Vedette
Posts: 6,654
Joined: 27 Aug 2017, 18:28
FOOTB_REM_S: No

MaartenV wrote: 22 May 2023, 14:25
Makaveli wrote: 22 May 2023, 13:54

Dit is waarom trainers zichzelf zo lang voor kunnen houden dat het niet aan hun ligt. Uiteindelijk kan je in voetbal 90% van de goals terug herleiden tot fouten/blunders. Misschien zelfs 100% als je echt heel erg kritisch gaat zijn. Als je dat doet kan het per definitie nooit aan b.v. veldbezetting liggen, want individuele fout ergens...

Bij de eerste goal kan ik me nog voorstellen om de "schuld" bij Ramalho te leggen, die stond er in principe achter en zit mis. De tweede goal is al een wat ander verhaal. Het hele idee van een goed tactisch plan is dat je de tegenstander zoveel mogelijk keuzes laat maken. Voor hoe meer moeilijke keuzes je iemand stelt, hoe groter de kans dat er een verkeerde keus wordt gemaakt. Het is helder dat van Aanholt daar mee moet lopen, dat is inderdaad een individuele fout. Maar die fout maakt hij omdat er iemand vrij komt op rechts en hij dus moet kiezen tussen instappen op die man of die van hemzelf vasthouden. En hij ging voor de verkeerde. Dat kwam alleen wel ergens uit voort.

Dit is de situatie waar het omschakelmoment van Heerenveen uit komt bij de 1-2. Let op het handgebaar van Luuk de Jong in het midden. De commentator zegt het ook nog in de samenvatting: "daar is de Jong heel boos omdat er geen aansluiting is". Waarom is Luuk boos? Omdat hij de enorme ruimte onderkent die hij achter zich ziet ontstaan:

Image

Er staan nu 6 man van PSV voor de bal en achter hun ontstaat een zee van ruimte. Dan ontwikkelt het omschakelmoment zich verder, zie je hier dat Brainthwaite besluit in te stappen omdat van Hooijdonck zich uit heeft laten zakken. Van Ewijk komt door in de ruimte achter Simons en Joey Veerman. Van Aanholt loopt hier nog netjes mee bij zijn directe tegenstander. Ramalho heeft echter al gezien dat de linksbuiten van Heerenveen helemaal vrij gelaten is (Mwene staat nog rechtsbuiten en niemand heeft overgenomen) en wordt nu ook aan het twijfelen gebracht.

Image

En dan gaat het helemaal mis omdat van Aanholt inderdaad besluit in te stappen. Maar dat doet hij omdat hij ziet dat Simons te laat is bij van Ewijk en het de vraag is of Branthwaite dit nog goed kan maken:

Image

Ramalho kan niet knijpen vanwege de linksbuiten die je hierboven zag terwijl Sangare niet doorgelopen is.

Maakt van Aanholt een verkeerde keuze? Jazeker. Klopt de veldbezetting voor die verkeerde keuze? Absoluut niet! En het mooie is dat Luuk de Jong dat op beeld nota bene nog aangeeft en aanvoelt ook. Maar toch blijven jij en van Nistelrooij er maar op hameren dat het "individuele fouten" zijn.

Het droevige is dat de spelers nog beter zien dan de trainer wat er misgaat. Het verschil in analyses tussen spelers en trainer:

Xavi na afloop:
"Op het middenveld vind ik dat ze het echt goed hebben gedaan met de linksbuiten die naar binnen komt en dan een mannetje meer creëert op het middenveld".

Luuk de Jong: Volgens de Jong wordt in een aantal situaties het veld te lang bij PSV. "Wanneer je de 1-0 maakt en daarna de bal verovert, mag je hem niet zo snel verliezen. Dan krijg je het gevoel dat het speelveld soms te groot is en dat moeten we bewaken".

Ruud van Nistelrooij:
Verslaggever: wat maakte het dat Heerenveen er soms makkelijk door kan voetballen?
Ruud: "Dat gebeurde wel maar dat werd niet zo gevaarlijk".

Hij erkent dat Heerenveen er makkelijk door kon voetballen maar het geeft niet omdat het goed afliep in eerste instantie. Oftewel: mijn kraan lekt maar er lag toevallig een handdoek op de grond dus dan is het niet zo'n probleem. De spelers trokken wel de juiste conclusie, die erkenden dat de ruimtes te groot waren.

Jij snapt niet hoe mensen de trainer af kunnen branden, ik snap niet hoe mensen tot in den treure iedere vorm van kritiek maar domweg aan de kant schuiven en zich voor de gek laten houden door "individuele fouten" of niet afgemaakte kansen. Die individuele fouten komen heel vaak wel ergens vandaan. Spelers komen in situaties die ze aan het twijfelen brengen en dan gaan ze eerder de mist in. Dat is wat er bij van Aanholt ook gebeurde. En niet alleen bij hem zelf maar ook bij Sangare en Ramalho omdat zij eveneens moesten kiezen. Er was een zee van ruimte tussen de voorste 6 en de 4 daar achter omdat het volledige middenveld weg was op Sangare na en de rechtsback ook. Dat is vragen om verdedigende fouten. En heeft in tegenstelling tot wat onze coach beweert 100% met veldbezetting te maken.

Mijn grootste bezwaar tegen van Nistelrooij is nog niet eens dat hij er niet in slaagt dit te corrigeren. Mijn grootste bezwaar is dat hij het vaak gewoon niet ziet. En dat vind ik voor een trainer veel zorgwekkender.
Mbt je analyse... tot het moment dat PvA instapt sta je achterin 1 op 1. Wat af en toe tijdens een wedstrijd zeker kan gebeuren, zeker als je druk wil zetten.

Een verdediger moet zover van de goal ALTIJD kiezen voor zijn eigen man en nooit uitstappen. Je stapt alleen uit als de man aan de bal binnen ca 20 meter van het doel centrala staat en je eigen man niet centraal staat, of als je zeker weet dat je de bal hebt. Ik vind dus dat uitstappen van PvA een belachelijke actie. Een ergere blunder dan die van Ramalho omdat dit een basisfout is en de blunder Ramalho een "balinschattingsfout" is wat nu eenmaal iedere verdediger een aantal keer per carrière overkomt. Alhoewel ik ook echt goed klaar ben met Ramalho omdat het op dat moment niet mag gebeuren. GVD.

Bij de 1-1 liet eerst xavi en toen Til van Ewijk lopen. Met name in die zin ook een fout van Til, die staat er juist in voor zijn loopvermogen en bereidheid tot verdedigende arbeid, en inzicht wanneer dit nodig is. Dus door mee te lopen was Ramalho niet in die situatie gekomen.

Bij de 1-2 vind ik het vreemd dat Veerman doorstapt de 16 in. Luuk wuift en is verbaasd dat er niemand in zijn rug op de 16 staat. Daar had mijn inziens Veerman moeten staan voor de afvallende bal. Ik heb ook de indruk dat PvA stapt omdat Luuk zijn irritatie toont, omdat PvA wat dat betreft beinvloedbaar is. Maar dat kan onzin zijn. Speculatie. Omdat ik niet kan begrijpen waarom hij uitstapt.

Maar als dit soort dingen hebben wat mij betreft niks te maken met een coach en tactiek. Is gewoon inzicht en intelligentie van spelers. Als je Branthwaite bij de 1-2 ziet vind ik dat ook niet getuigen van veel verdedigend inzicht.

Het is geen playstation..een coach stuurt de poppetjes niet direct aan. De finale postionering mag je hopen dat een speler heeft geleerd omdat ie het spelletje al tig jaar dag in dag uit speelt.
Hetzelfde geldt aanvallend wat mij betreft.
PSV komt aanvallend in 1 tegen 1 situaties en tot voorzetten vanaf de achterlijn redelijk dicht bij het doel. Dan is het ook intelligentie van spelers om slim positie te kiezen. En de man aan de bal dreigt te passen, kapt en schiet zelf. Dat soort dingen zijn m.i. kwaliteit, hoe dit uitgevoerd wordt.

Als ik hier op het forum veel reacties zie dan denk ik...wat voor een kansen willen jullie dan creeeren ? Wanneer is de kans wel groot genoeg ? Het is niet zo dat er een ander team in de eredivisie is dat wel continu allerlei open kansen creeert. Neem zo een AZ..die winnen met 0-3 uit een xg van 1,2 of zo.

Die kans van El Ghazi is een 100% kans. Xavi krijgt twee of drie heel grote kansen uit veldspel, moet simpel een assist geven. Veerman wordt nog een keer voor de keeper gestoken maar doet niks goeds met de bal. Het is weer dat je uit twee corners scoort en uit een penalty. Maar zoals gezegd, geen enkel ander team heeft dit seizoen betere kansen gecreeerd tegen heerenveen dan PSV. Dus volgens mij is het een erfenis van die ellenlange analyses hier op het forum, dat we het nog steeds hebben over het gebrek aan creeeren va kansen. Dat is gewoon niet het probleem van dit PSV en dat is heel goed met data te onderbouwen.

Verdedigend is het kut. En dat was onder Schmidt niet anders. Dat wisten wel allen voor het seizoen al.

En begin nou niet dat een Teze, Boscagli of Guti dat oplost. Dat zijn niet de oplossingen. Er dient echt een knoepert van een centrale CV te komen en een gewoon ok rechtsback.
Dit zei je over Schmidt met betrekking tot hetzelfde onderwerp:
30 mar 2022, 21:07


MaartenV schreef: ↑26 mar 2022, 13:43
Heeft rvn bij jong PSV eigenlijk blijk gegeven van enig verdedigend inzicht ? Stelt hij de juiste verdedigers op en lopen die een beetje zinnig ?

Ik vraag het even want nog twee jaar met een coach die geen benul heeft hoe je een verdediging neerzet, trek ik niet.
Wow dat er nog iemand schmidt's verdedigende inzicht gaat verdedigen na 2 jaar paniek als de tegenstander over de middellijn komt en 2 jaar falen om de selectie verdedigend in evenwicht te brengen.

Maar goed.. ging me even meer om of we iets weten over ruud of rutten op dit vlak. Misschien dat die bijv boscagli zo kunnen coachen dat hij een goede centrale verdediger wordt.


Een jaartje geleden lag het dus aan Schmidt dat er paniek was als de tegenstander over de middenlijn kwam, nu ligt het aan de spelers. Dan spreek je jezelf dus tegen....
DeEintovenaar
Nationale topspeler
Posts: 2,275
Joined: 24 Mar 2022, 09:22
FOOTB_REM_S: No

MaartenV wrote: 22 May 2023, 14:25Bij de 1-1 liet eerst xavi en toen Til van Ewijk lopen. Met name in die zin ook een fout van Til, die staat er juist in voor zijn loopvermogen en bereidheid tot verdedigende arbeid, en inzicht wanneer dit nodig is. Dus door mee te lopen was Ramalho niet in die situatie gekomen.

Bij de 1-2 vind ik het vreemd dat Veerman doorstapt de 16 in. Luuk wuift en is verbaasd dat er niemand in zijn rug op de 16 staat. Daar had mijn inziens Veerman moeten staan voor de afvallende bal. Ik heb ook de indruk dat PvA stapt omdat Luuk zijn irritatie toont, omdat PvA wat dat betreft beinvloedbaar is. Maar dat kan onzin zijn. Speculatie. Omdat ik niet kan begrijpen waarom hij uitstapt.

Maar als dit soort dingen hebben wat mij betreft niks te maken met een coach en tactiek. Is gewoon inzicht en intelligentie van spelers. Als je Branthwaite bij de 1-2 ziet vind ik dat ook niet getuigen van veel verdedigend inzicht.
Dit is toch juist PRECIES tactiek?

Het is aan de coach om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld in een aanval over de flanken de bezetting in de 16 goed is. Je maakt afspraken hoeveel mensen je voor de goal wil hebben, wie op de afvallende bal wacht etc. Het gebeurt in zoveel wedstrijden dat bijvoorbeeld een bal wordt teruggetrokken en er gewoon helemaal niemand staat. Dat vind ik wel degelijk tactiek.

In het geval dat Ruud dit wel heeft afgestemd met de spelers maar de spelers voeren het niet uit dan MOET je gewoon optreden daartegen. Het is nu niet de eerste keer dat het gebeurd dus dan is het gewoon tijd om spelers te laten banken. Als je weet dat je daarvoor vatbaar bent, waarom begin je dan gewoon niet met Guti? De speler die juist die ruimtes dicht kan houden?

Ik ben echt langzaamaan een beetje klaar met de ongelooflijk domme keuzes van Ruud. Ik heb hem lang verdedigd maar het is gewoon klaar nu.
User avatar
Vanthaman18
Internationale topspeler
Posts: 4,851
Joined: 31 Jan 2022, 13:19
Favoriete speler: Luuk de Jong
FOOTB_REM_S: No

MaartenV wrote: 22 May 2023, 14:25
Makaveli wrote: 22 May 2023, 13:54

Dit is waarom trainers zichzelf zo lang voor kunnen houden dat het niet aan hun ligt. Uiteindelijk kan je in voetbal 90% van de goals terug herleiden tot fouten/blunders. Misschien zelfs 100% als je echt heel erg kritisch gaat zijn. Als je dat doet kan het per definitie nooit aan b.v. veldbezetting liggen, want individuele fout ergens...

Bij de eerste goal kan ik me nog voorstellen om de "schuld" bij Ramalho te leggen, die stond er in principe achter en zit mis. De tweede goal is al een wat ander verhaal. Het hele idee van een goed tactisch plan is dat je de tegenstander zoveel mogelijk keuzes laat maken. Voor hoe meer moeilijke keuzes je iemand stelt, hoe groter de kans dat er een verkeerde keus wordt gemaakt. Het is helder dat van Aanholt daar mee moet lopen, dat is inderdaad een individuele fout. Maar die fout maakt hij omdat er iemand vrij komt op rechts en hij dus moet kiezen tussen instappen op die man of die van hemzelf vasthouden. En hij ging voor de verkeerde. Dat kwam alleen wel ergens uit voort.

Dit is de situatie waar het omschakelmoment van Heerenveen uit komt bij de 1-2. Let op het handgebaar van Luuk de Jong in het midden. De commentator zegt het ook nog in de samenvatting: "daar is de Jong heel boos omdat er geen aansluiting is". Waarom is Luuk boos? Omdat hij de enorme ruimte onderkent die hij achter zich ziet ontstaan:

Image

Er staan nu 6 man van PSV voor de bal en achter hun ontstaat een zee van ruimte. Dan ontwikkelt het omschakelmoment zich verder, zie je hier dat Brainthwaite besluit in te stappen omdat van Hooijdonck zich uit heeft laten zakken. Van Ewijk komt door in de ruimte achter Simons en Joey Veerman. Van Aanholt loopt hier nog netjes mee bij zijn directe tegenstander. Ramalho heeft echter al gezien dat de linksbuiten van Heerenveen helemaal vrij gelaten is (Mwene staat nog rechtsbuiten en niemand heeft overgenomen) en wordt nu ook aan het twijfelen gebracht.

Image

En dan gaat het helemaal mis omdat van Aanholt inderdaad besluit in te stappen. Maar dat doet hij omdat hij ziet dat Simons te laat is bij van Ewijk en het de vraag is of Branthwaite dit nog goed kan maken:

Image

Ramalho kan niet knijpen vanwege de linksbuiten die je hierboven zag terwijl Sangare niet doorgelopen is.

Maakt van Aanholt een verkeerde keuze? Jazeker. Klopt de veldbezetting voor die verkeerde keuze? Absoluut niet! En het mooie is dat Luuk de Jong dat op beeld nota bene nog aangeeft en aanvoelt ook. Maar toch blijven jij en van Nistelrooij er maar op hameren dat het "individuele fouten" zijn.

Het droevige is dat de spelers nog beter zien dan de trainer wat er misgaat. Het verschil in analyses tussen spelers en trainer:

Xavi na afloop:
"Op het middenveld vind ik dat ze het echt goed hebben gedaan met de linksbuiten die naar binnen komt en dan een mannetje meer creëert op het middenveld".

Luuk de Jong: Volgens de Jong wordt in een aantal situaties het veld te lang bij PSV. "Wanneer je de 1-0 maakt en daarna de bal verovert, mag je hem niet zo snel verliezen. Dan krijg je het gevoel dat het speelveld soms te groot is en dat moeten we bewaken".

Ruud van Nistelrooij:
Verslaggever: wat maakte het dat Heerenveen er soms makkelijk door kan voetballen?
Ruud: "Dat gebeurde wel maar dat werd niet zo gevaarlijk".

Hij erkent dat Heerenveen er makkelijk door kon voetballen maar het geeft niet omdat het goed afliep in eerste instantie. Oftewel: mijn kraan lekt maar er lag toevallig een handdoek op de grond dus dan is het niet zo'n probleem. De spelers trokken wel de juiste conclusie, die erkenden dat de ruimtes te groot waren.

Jij snapt niet hoe mensen de trainer af kunnen branden, ik snap niet hoe mensen tot in den treure iedere vorm van kritiek maar domweg aan de kant schuiven en zich voor de gek laten houden door "individuele fouten" of niet afgemaakte kansen. Die individuele fouten komen heel vaak wel ergens vandaan. Spelers komen in situaties die ze aan het twijfelen brengen en dan gaan ze eerder de mist in. Dat is wat er bij van Aanholt ook gebeurde. En niet alleen bij hem zelf maar ook bij Sangare en Ramalho omdat zij eveneens moesten kiezen. Er was een zee van ruimte tussen de voorste 6 en de 4 daar achter omdat het volledige middenveld weg was op Sangare na en de rechtsback ook. Dat is vragen om verdedigende fouten. En heeft in tegenstelling tot wat onze coach beweert 100% met veldbezetting te maken.

Mijn grootste bezwaar tegen van Nistelrooij is nog niet eens dat hij er niet in slaagt dit te corrigeren. Mijn grootste bezwaar is dat hij het vaak gewoon niet ziet. En dat vind ik voor een trainer veel zorgwekkender.
Mbt je analyse... tot het moment dat PvA instapt sta je achterin 1 op 1. Wat af en toe tijdens een wedstrijd zeker kan gebeuren, zeker als je druk wil zetten.

Een verdediger moet zover van de goal ALTIJD kiezen voor zijn eigen man en nooit uitstappen. Je stapt alleen uit als de man aan de bal binnen ca 20 meter van het doel centrala staat en je eigen man niet centraal staat, of als je zeker weet dat je de bal hebt. Ik vind dus dat uitstappen van PvA een belachelijke actie. Een ergere blunder dan die van Ramalho omdat dit een basisfout is en de blunder Ramalho een "balinschattingsfout" is wat nu eenmaal iedere verdediger een aantal keer per carrière overkomt. Alhoewel ik ook echt goed klaar ben met Ramalho omdat het op dat moment niet mag gebeuren. GVD.

Bij de 1-1 liet eerst xavi en toen Til van Ewijk lopen. Met name in die zin ook een fout van Til, die staat er juist in voor zijn loopvermogen en bereidheid tot verdedigende arbeid, en inzicht wanneer dit nodig is. Dus door mee te lopen was Ramalho niet in die situatie gekomen.

Bij de 1-2 vind ik het vreemd dat Veerman doorstapt de 16 in. Luuk wuift en is verbaasd dat er niemand in zijn rug op de 16 staat. Daar had mijn inziens Veerman moeten staan voor de afvallende bal. Ik heb ook de indruk dat PvA stapt omdat Luuk zijn irritatie toont, omdat PvA wat dat betreft beinvloedbaar is. Maar dat kan onzin zijn. Speculatie. Omdat ik niet kan begrijpen waarom hij uitstapt.

Maar als dit soort dingen hebben wat mij betreft niks te maken met een coach en tactiek. Is gewoon inzicht en intelligentie van spelers. Als je Branthwaite bij de 1-2 ziet vind ik dat ook niet getuigen van veel verdedigend inzicht.

Het is geen playstation..een coach stuurt de poppetjes niet direct aan. De finale postionering mag je hopen dat een speler heeft geleerd omdat ie het spelletje al tig jaar dag in dag uit speelt.
Hetzelfde geldt aanvallend wat mij betreft.
PSV komt aanvallend in 1 tegen 1 situaties en tot voorzetten vanaf de achterlijn redelijk dicht bij het doel. Dan is het ook intelligentie van spelers om slim positie te kiezen. En de man aan de bal dreigt te passen, kapt en schiet zelf. Dat soort dingen zijn m.i. kwaliteit, hoe dit uitgevoerd wordt.

Als ik hier op het forum veel reacties zie dan denk ik...wat voor een kansen willen jullie dan creeeren ? Wanneer is de kans wel groot genoeg ? Het is niet zo dat er een ander team in de eredivisie is dat wel continu allerlei open kansen creeert. Neem zo een AZ..die winnen met 0-3 uit een xg van 1,2 of zo.

Die kans van El Ghazi is een 100% kans. Xavi krijgt twee of drie heel grote kansen uit veldspel, moet simpel een assist geven. Veerman wordt nog een keer voor de keeper gestoken maar doet niks goeds met de bal. Het is weer dat je uit twee corners scoort en uit een penalty. Maar zoals gezegd, geen enkel ander team heeft dit seizoen betere kansen gecreeerd tegen heerenveen dan PSV. Dus volgens mij is het een erfenis van die ellenlange analyses hier op het forum, dat we het nog steeds hebben over het gebrek aan creeeren va kansen. Dat is gewoon niet het probleem van dit PSV en dat is heel goed met data te onderbouwen.

Verdedigend is het kut. En dat was onder Schmidt niet anders. Dat wisten wel allen voor het seizoen al.

En begin nou niet dat een Teze, Boscagli of Guti dat oplost. Dat zijn niet de oplossingen. Er dient echt een knoepert van een centrale CV te komen en een gewoon ok rechtsback.
Volgens mij zou Guti dat wel oplossen. Dat is namelijk waar hij goed in is.
RIO
Legende
Posts: 14,073
Joined: 01 Jul 2019, 00:00
Clubvoorkeur: Wat denk je zelf
FOOTB_REM_S: No

Waarom liepen zowel vAanholt als Brainfart allebei op hetzelfde moment linksvoorin? Mwene die ook dieper staat en je hebt dus slechts Ramalho achterin staan. En allebei de backs diep was toch ook niet de bedoeling, eentje naar voren en eentje die achterin blijft.
User avatar
Persepolis
Vedette
Posts: 8,265
Joined: 30 Jan 2018, 00:00
Clubvoorkeur: PSV
FOOTB_REM_S: No

RIO wrote: 22 May 2023, 14:54 Waarom liepen zowel vAanholt als Brainfart allebei op hetzelfde moment linksvoorin? Mwene die ook dieper staat en je hebt dus slechts Ramalho achterin staan. En allebei de backs diep was toch ook niet de bedoeling, eentje naar voren en eentje die achterin blijft.
Omdat het totaal niet duidelijk is wat ze dan moeten doen om de algehele bezetting goed te houden, en een gebrek aan zulke automatismen zorgt ervoor dat ze afhankelijk zijn van hun eigen split second beslissingen en die zal niet altijd goed zijn en voor zulke situaties zorgen.
User avatar
VeresRivne
Vedette
Posts: 5,962
Joined: 07 Feb 2019, 00:00
FOOTB_REM_S: No

Ardbeg wrote: 22 May 2023, 13:46
Josef Dettelbacher wrote: 22 May 2023, 09:56

Waarom? Ik heb helemaal geen behoefte aan een emotionele circle jerk van gelijkgestemden.
Heb je een goed punt. Excuses, @VeresRivne Ik reageerde geagiteerd. Emoties, kutwedstrijd en zo. Sorry maat.
Nee mijn eigen comment was gegeven de situatie wat ongepast, mijn excuses.
It's not the size of the dog in the fight, it's the size of fight in the dog.
SLAVA UKRAINE!!!
User avatar
Ardbeg
Mister PSV
Posts: 25,533
Joined: 08 Feb 2018, 00:00
FOOTB_REM_S: No

VeresRivne wrote: 22 May 2023, 15:06
Ardbeg wrote: 22 May 2023, 13:46

Heb je een goed punt. Excuses, @VeresRivne Ik reageerde geagiteerd. Emoties, kutwedstrijd en zo. Sorry maat.
Nee mijn eigen comment was gegeven de situatie wat ongepast, mijn excuses.
Het was niet m'n favoriete comment maar ik kan ook normaal reageren. Even goede vrienden!
User avatar
mr.top
Internationale topspeler
Posts: 4,860
Joined: 01 Dec 2019, 07:18
FOOTB_REM_S: No

Ykhim wrote: 22 May 2023, 12:42
mr.top wrote: 22 May 2023, 10:37En ja, weet je wat nou zo leuk is? Het einde nadert voor die nitwit. Linksom of rechtsom klinkt straks het ‘ Ruudje rot op, ole oleee.’
Ja, wat zou dit leuk zijn hè? Echt super! Christus zeg.

Veranderingen moeten er komen, maar ik zit niet te wachten op een soap waarin de ene medewerker de ander een mes in z'n rug steekt. Dat achterbakse gedoe via de media is zo kansloos, temeer omdat iedereen een rol heeft in dit teleurstellende seizoen, de een nog wat meer dan de ander. Maar als een ''groepje bepalende spelers'' hun beklag gaat lopen doen, dan weten we ook dat deze selectie in feite door en door rot is. Lekker wijzen naar de trainer, lekker wijzen naar elkaar ook, maar als je je in speelronde 33 niet maximaal kunt opladen voor een wedstrijd die een kans biedt op CL, dan moet je heel gauw je bek houden. En dat betreft in principe alle spelers.

Maar Ruud zou er zelf ook goed aan doen om eens na te denken over de vraag of dit wel de juiste baan is. Gelukkig lijkt 'ie zelf ook wel door te hebben dat het niet goed gaat.
Er zijn verder geen aanwijzingen dat deze selectie door en door rot is. Maar zodra spelers op dit late tijdstip hun beklag gaan lopen doen geeft het vaak wel aan dat de maat vol is.

Ze hebben overigens bewezen zich op te kunnen laden voor deze wedstrijd. Aangezien een gelijkspel puur op basis van inzet werd binnengesleept.

Voor jou doen ben je best genuanceerd trouwens en ik ga je dan ook tegemoet komen. Er zal namelijk ook kritisch moeten worden gekeken naar de organisatie van de club PSV die duidelijk niet professioneel genoeg is. Daar is dit niet het topic voor.
User avatar
Juancho
Mister PSV
Posts: 26,304
Joined: 25 Aug 2017, 19:23
Clubvoorkeur: PSV
FOOTB_REM_S: No

Je zou bijna zeggen... Als de selectie graag met Rutten door wil en niet meer zo achter Ruud staan.. Ontsla Ruud direct, laat Fred het karwei afmaken in Alkmaar en daarna mag iedereen eens stevig in de spiegel kan kijken naar zijn eigen aandeel in dit bagger seizoen. Aan Stewart en Brands om dan keihard in te grijpen.

Die 2de plek is nu heilig. Dat moet over de streep getrokken worden. Linksom of rechtsom. Waarbij niemand belangrijk is dan de club. Ruud niet, Brands niet, Rutten niet of zelfs fucking Xavi niet.
“Trance is my Sanctuary where Emotions, Freedom and Spirituality meet”
RIO
Legende
Posts: 14,073
Joined: 01 Jul 2019, 00:00
Clubvoorkeur: Wat denk je zelf
FOOTB_REM_S: No

Persepolis wrote: 22 May 2023, 14:57
RIO wrote: 22 May 2023, 14:54 Waarom liepen zowel vAanholt als Brainfart allebei op hetzelfde moment linksvoorin? Mwene die ook dieper staat en je hebt dus slechts Ramalho achterin staan. En allebei de backs diep was toch ook niet de bedoeling, eentje naar voren en eentje die achterin blijft.
Omdat het totaal niet duidelijk is wat ze dan moeten doen om de algehele bezetting goed te houden, en een gebrek aan zulke automatismen zorgt ervoor dat ze afhankelijk zijn van hun eigen split second beslissingen en die zal niet altijd goed zijn en voor zulke situaties zorgen.
En dat is de schuld van?
Ykhim
Lid scoutingsteam
Posts: 19,255
Joined: 25 Aug 2017, 19:14
Clubvoorkeur: PSV
FOOTB_REM_S: No

mr.top wrote: 22 May 2023, 15:11Er zijn verder geen aanwijzingen dat deze selectie door en door rot is. Maar zodra spelers op dit late tijdstip hun beklag gaan lopen doen geeft het vaak wel aan dat de maat vol is.
Ik vind ''geen aanwijzingen'' een wel erg milde conclusie na dit seizoen. We kunnen het terecht hebben over een gebrek aan tactische vastigheden in speelronde 33, maar tegelijkertijd heb je ook te maken met een selectie die er na meerdere flaters nog steeds te makkelijk over lijkt te denken. Hoe bijvoorbeeld van Aanholt, Sangaré en Ramalho stonden te verdedigen gisteren, dat kan écht niet, en al helemaal niet als je voor voorronde CL staat te spelen. Hoe Xavi Simons bij een 1-0 stand alleen lijkt te denken aan de topscorerstitel en daarbij totaal geen oog heeft voor medespelers, dat kan niet. Dat heeft niet te maken met tactiek, maar met instelling en besef van een situatie. Uiteindelijk is een trainer daar hoofdverantwoordelijk voor en blijkbaar raakt Ruud nog steeds niet altijd de juiste snaar, maar als je als spelersgroep gaat klagen, dan vind ik dat je als spelersgroep ook eerst eens bij jezelf mag nagaan hoe je op het veld staat. Ik ben ook eigenlijk heel benieuwd wie er tot dat groepje bepalende spelers hoort, maar ik weet vrij zeker dat daar spelers bij zitten die dit seizoen al meerdere keren zo hard individueel gefaald hebben dat ze eigenlijk gewoon hun smoel moeten houden.

Makaveli post hierboven fraaie screenshots over wat er gisteren misging, maar wat niet genoeg wordt benoemd: Luuk en Veerman zijn eigenlijk de enige die hun bek opentrekken als het niet gaat. In het stadion zag je heel duidelijk dat Luuk totáál over de zeik was omdat van Aanholt verzaakte. Nou speelde Luuk zelf ook niet top, maar dat soort spelers mis ik wel bij dit PSV. Het is niet alleen regelmatig een tactische bende (ook onder Schmidt en van Bommel, ja), maar het is ook al een paar seizoenen veel te lief. Op het veld, buiten het veld. Het moet vooral niet teveel gaan schuren, lekker gemoedelijk blijven. Hoewel dat PSV ergens ook gewoon mooi PSV maakt, is het soms ook gewoon nodig om het te laten ontploffen. En dan heb ik het niet over achterbaks via de media gaan lekken hoe bepaalde kampen erin staan, maar door gewoon eerlijk, hard en oprecht te zijn. Wat dat betreft vind ik de terugkerende interacties tussen Veerman en Ruud eigenlijk wel een mooi voorbeeld van hoe het moet. Dat begint met een ontevreden Veerman die gewisseld wordt omdat hij niet goed genoeg is, gevolgd door een kritische Ruud die meer eist. Zo ging dat een tijdje op en neer, totdat we in een situatie kwamen dat Veerman daadwerkelijk stappen vooruit maakte. Daarmee is hij trouwens ook ongeveer de enige binnen dit PSV die zich daadwerkelijk ontwikkelt, maar dat terzijde.
User avatar
Persepolis
Vedette
Posts: 8,265
Joined: 30 Jan 2018, 00:00
Clubvoorkeur: PSV
FOOTB_REM_S: No

RIO wrote: 22 May 2023, 15:20
Persepolis wrote: 22 May 2023, 14:57

Omdat het totaal niet duidelijk is wat ze dan moeten doen om de algehele bezetting goed te houden, en een gebrek aan zulke automatismen zorgt ervoor dat ze afhankelijk zijn van hun eigen split second beslissingen en die zal niet altijd goed zijn en voor zulke situaties zorgen.
En dat is de schuld van?
De vraag stellen is hem beantwoorden.
Ittot
Internationale topspeler
Posts: 4,270
Joined: 26 Sep 2020, 21:24
FOOTB_REM_S: No

MaartenV Je snapt dat je of werkelijk geniaal bent en iets ziet wat niemand ziet of dat je die persoon bent die op de radio hoort dat er een spookrijder is op de A2 en jij bij jezelf denkt, 1? Ik zier er wel 100!

Zonder gein, respect dat je het op een andere manier blijft bekijken. Ik volg je redenatie ook echt (niet dat ik het er helemaal mee eens ben) maar los van Xg etc. ziet het spel er gewoon niet uit en zie je ook dat het stroperig en ideeëloos is. Je ziet weinig tot geen patronen in het aanvalsspel en in het drukzetten. Ofwel er zit geen lijn in het spel. Het helpt niet mee dat Ruud nog nooit iets tactisch gezegd heeft en het altijd op strijd en inzet gooit. Ik kan me voorstellen dat het lastig is direct na een wedstrijd een goede tactische analyse te geven maar af en toe iets van een glimp van tactisch besef zou fijn zijn.

Ik ben het met je eens dat we van Heerenveen hadden kunnen winnen als we meer kansen hadden afgemaakt, zeker in het begin. Maar de terugval na de 1-0 is toch wel heel bijzonder en zeer frappant. Je kunt je ogen niet sluiten voor het aandeel dat Ruud heeft in deze prestatie en in de andere wedstrijden, zowel niet voor het goede (hint Heruone ) als voor het slechte.
Siemen
Nationale topspeler
Posts: 2,327
Joined: 26 Aug 2017, 15:00
FOOTB_REM_S: No

Ruud, Ruud, Ruud, wat doe je ons toch aan. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo'n dubbel gevoel had bij een tweede plek, JCS en beker. Het ziet er niet uit en uit niets blijkt dat de problemen gezien (laat staan opgelost) worden.
Madueke
Legende
Posts: 10,870
Joined: 26 Jun 2019, 00:00
FOOTB_REM_S: No

https://www.voetbalzone.nl/nieuws/verwe ... -in/419365
6 spelers.

Even los van het feit of ze zich bepalende spelers mogen noemen; Xavi, Luuk, en Benitez denk ik. Hebben we er nog 3 over. Veerman, Ramalho?
User avatar
De Realist
Internationale topspeler
Posts: 4,360
Joined: 24 Oct 2021, 23:57
FOOTB_REM_S: No

Verweij.

Sorry hoor maar dan hoeven we het er verder niet over te hebben he

Focus op zondag.
Guti in de basis. Til niet.
"Give the cup to them today" - Roger Schmidt
Post Reply